Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete ger mer förståelse

Inte all kunskap finns i böcker. Det vet eleverna på SFI i Hallsberg och Samhällseleverna i årskurs tre på Alléskolan.

Annons

På fredag börjar redovisningen av deras gemensamma grupparbeten. För samhällseleverna med beteendeinriktning är det en del av kursen etnicitet och kulturmöten. För SFI-eleverna är det en del i ”jobbet” att lära svenska.

Samarbetet föddes när två nyanställda lärare, samhällskunskapsläraren Lisa Lindquist och svenskläraren Susanne Lingård, möttes i höstas.

Under läsåret har de samarbetat på olika sätt.

Den senaste månaden har några av deras elever tillsammans förberett ett muntligt föredrag. Faktainhämtning och formuleringar gör de gemensamt, men det är SFI-eleverna som står för pratet.

– Det här är ett jättebra sätt att lära av varandra, säger Ronja Sköld.

Tillsammans med SFI-eleverna och systrarna Initfaa och Ilham Moalim och klasskamraten Annie Bengtsson har hon valt temat: att leva som gömd flykting i Sverige. Ett ämne kvartetten tycker att det pratas för lite om.

I möjligaste mån pratar de svenska tillsammans, men halkar över till engelska i bland.

– Vi måste prata svenska och fortsätta prata svenska, säger Ilham Moalim som säger att det är lite nervöst att ställa sig inför stor grupp och prata i dag.

– Men det går bra.

I ett grupprum sitter Martin Eriksson och Mirfat Khallouf. Deras uppgift är att berätta om Mirfats flykt från Syrien till Sverige. Det är inte lätt att fokusera på bara den delen. Mirfat berättar och visar filmer för Martin om vad som händer i hennes hemstad Jabroud.

– Det är vanliga människor, inga soldater, som bor där. Det kommer flygplan och fäller bomber, säger Mirfat och berättar om staden där det ursprungligen bodde 150 000 invånare.

I dag finns bara en bråkdel kvar av de kristna och muslimer som fram till regeringsarméns anfall levt sida vid sida.

Martin suckar när han ser bilderna. Det är hemskt, men han är ändå glad över sitt samarbete med Mirfat.

– Jag lär mig jättemycket. Det är inte i alla ämnen man får de här upplevelserna, säger Martin.

Mer läsning

Annons