Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete ska lyfta skolorna

En del säger att högstadieskolorna är dåliga, andra anser att de är jättebra. – Vi har i alla fall blivit väl mottagna på Transtenskolan, säger Julia Dahlström som börjar sjuan.

Annons
hoppfulla. Visst snackas en del om högstadiet, men glada för att börja sjuan på Transten är Julia Dahlström, Wilma Eklind, Ranja Husain, Sima Hawez, Moa Danielsson och Ebba Persson. Foto: Barbro Isaksson

Lagom till skolstart, eller ska man säga till valet?, går Socialdemokraterna ut och presenterar åtgärder för att lyfta grundskolan.

– Det pågår ständigt ett utvecklingsarbete i skolan, det är inte för att det är val som vi gör det här nu, säger Hans Karlsson (S), ordförande i Sydnärkes utbildningsförbund.

Utgångspunkten är att fördjupa samverkan mellan Alléskolan och grundskolorna i Sydnärke. De vill börja med Transtenskolan och Alléskolan, för att sedan utveckla samarbetet i hela södra Närke.

– Vi tror att grundskolan och gymnasieskolan har mycket att vinna på att samarbeta, inte minst kan grundskolan ta till vara det som varit framgångsfaktorer för Alléskolan, säger Hans Karlsson.

– Det kanske är kaxigt av mig att säga så. Men Alléskolan har under de senaste fem åren vänt en nedåtgående trend såväl resultatmässigt som antalet elever, tillägger han.

Samarbetet pågår redan till viss del. I dag bedrivs ett så kallat motivationsprojekt och samverkan kring matematik och teknik. Både grundskolan och gymnasiet jobbar mycket för ökad måluppfyllelse, och ett organiserat erfarenhetsutbyte har alla att vinna på, menar Karlsson.

Siw Lunander (S) är ordförande i kultur- och utbildningsnämnden i Hallsberg. Hon förklarar att det fördjupade samarbetet ännu är i sin linda.

– Men de reaktioner jag fått hittills är positiva, säger hon.

Hallsberg har på senare år lagt mycket krut på de lägre stadierna, ett långsiktigt arbete som ska lyfta hela grundskolan över tid.

Har ni ansvariga politiker glömt bort högstadiet?

– Nej, det kan man inte säga. Vi lägger resurser där också. Men visst står vi inför utmaningar på högstadiet, och där är samarbetet med Alléskolan är en hjälp.

Enligt Siw Lunander har högstadiet dragits med oförtjänt dåligt rykte, mycket beroende på att fokus då och då hamnar på enstaka negativa händelser eller anmärkningar.

– Besöker man skolorna så upptäcker man att de allra flesta trivs.

Julia Dahlström och hennes kompisar som precis börjat på Transtenskolan tycker att det är spännande och roligt att vara där.

– Lite nervöst är det förstås. Men vi känner många som går här redan, säger Sima Hawez.

Hon funderade ett tag på att söka till Kunskapsskolan i Örebro. Sen kom hon på att det var onödigt.

– Det känns skönare att vara kvar i Hallsberg där jag har mina kompisar. Transtenskolan är också bra, det är vad jag har hört och sett, säger hon.

Vi tror att grundskolan och gymnasieskolan har mycket att vinna på att samarbeta.Hans Karlsson (S)DirektionsordförandeSydnärkes utbildningsförbund

Mer läsning

Annons