Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete ska stärka studiemotivation

Samarbete ska vägleda eleverna tidigt och öka måluppfyllelsen. Studie- och yrkesvägledarna Margareth Hagberg och Magnus Skråge i Hallsberg samarbetar sedan ett år tillbaka.

Annons
Samarbete. Studie- och yrkesvägledarna i Hallsberg, Margareth Hagberg och Magnus Skåre samarbetar sedan ett år tillbaka för att motivera eleverna till studier och yrkesval. Foto: Tove Svensson

Margareth Hagberg började arbeta förra året på Transtensskolan och Folkasboskolan som studie- och yrkesvägledare. Samma år började Magnus Skråge arbeta som studie- och yrkesvägledare på Alléskolan i Hallsberg.

Sedan ett år samarbetar de och har lektioner tillsammans för högstadieeleverna på Transtensskolan och Folkasboskolan.

– Ofta arbetar man själv som studie- och yrkesvägledare. Det blir bättre att arbeta tillsammans, säger Margareth Hagberg.

– Vi jobbar för att skapa förståelse hos eleverna för vad skolan ska leda till. Vi ska hjälpa till och motivera eleverna så att de vet vad som krävs för att få ett arbete och vad belöningen är, säger Magnus Skråge.

Samarbetet innebär att Margareth Hagberg och Magnus Skråge träffar alla elever i årskurs sju och åtta och har en lektion per klass per läsår.

– Vi börjar med en frågeställning sedan har vi en diskussion om vikten av att ha en utbildning. Vi ger konkreta exempel. Jag upplever att eleverna är väldigt engagerade, säger Margareth Hagberg.

Med start förra året så bussas alla elever i årskurs nio till gymnasiemässan i Örebro. Från och med i år ska även elever i årskurs åtta åka till gymnasiemässan.

Magnus Skråge och Margareth Hagberg håller även föräldrainformationer tillsammans inför elevernas val till gymnasiet. Senare blir det ett studiebesök på Alléskolan. Det finns planer på fler aktiviteter som till exempel en temavecka med inriktning arbetsplatsintervjuer och att elever som tidigare har gått på Transtensskolan och på Folkasboskolan ska komma och informera om olika utbildningar.

– Många olika aktiviteter ger resultat, säger Magnus Skråge.

Den aktivitet som ligger närmast är att företaget Framtidståget kommer till Hallsberg på fredag för att inspirera ungdomar kring framtida yrkesval och gymnasieval.

Mer läsning

Annons