Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhällskontakt skapasnär datorer demonteras

I april startades en ny dagverksamhet i Bra och begagnats lokaler i Hallsberg. Demontering av datorer är huvudsysslan för det tiotal personer som jobbar där.

Annons
Samarbete. Tommy Andersson skalar plasten av en kopparkabel tillsammans med Beatrice Bozon-Nelson och Els-Marie Korneliusson.

Det är 200 kvadratmeter ljusa och luftiga lokaler som verksamheten har fått till sitt förfogande i den gamla läderfabriken vid Vadsbron.

– Vi kunde inte ha fått en bättre lokal, säger Els-Marie Korneliusson.

Hon är en av tre anställda från omsorgen och psykiatrin inom kommunen som jobbar halvtid med verksamheten.

Trendbrott

Totalt är det ett tiotal personer som har sin sysselsättning förlagd till den nya lokalen, som är unik inom kommunen.

– Det här är ett trendbrott på många sätt. Dels för att vi samarbetar med en privat aktör och har en privat hyresvärd. Dels för att det är flera delar inom kommunen: LSS, omsorg och psykiatri, som samarbetar om det här, säger Roger Lindgren, som är enhetschef inom den kommunala psykiatrin.

Ett år – till att börja med

Tillsammans med sin kollega Birgitta Jansson lämnade han in en ansökan i vintras om att dra igång verksamheten och i april skedde invigningen. Inledningsvis ska projektet pågå ett år, sedan ska socialnämnden bestämma om en fortsättning ska ske.

En av dem som tillbringar dagarna i lokalerna är Tommy Andersson. Vid NA:s besök får han hjälp av Els-Marie och hennes kollega Baetrice Bozon-Nelson med att skala plasten av en kopparsladd till en tv.

– Det är bra här, man får sysselsättning. Jag gillar att komma hit på dagarna, säger Tommy Andersson.

Roger Lindgren ser demontering av datorer och annan elektronisk utrustning som en perfekt syssla för de som jobbar där.

– Vi tar hand om datorer från Hallsbergs kommun, det var sådant som de tidigare fick betala för att skicka till återvinning. Nu gör vi det här och det blir en väldigt konkret och verklighetsnära syssla med kontakter utåt mot samhället, säger Roger Lindgren.

Fler sysslor

Den nya verksamheten hjälper även Bra och begagnat med demontering av elektronik och även med andra sysslor.

– De hjälper oss även med att stryka kläder och ibland med städning och liknande. Det är en flexibel verksamhet som vi har mycket nytta av, säger Ove Hillborg, som är platschef på Bra och begagnat i Hallsberg.

Pilligt.Lillemor Röjlar surrar loss koppartråd från en av beståndsdelarna till en dator.

Mer läsning

Annons