Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Satsa på instegsjobb"

Allianspartierna i Hallsberg vill anordna instegsjobb i kommunen. Instegsjobb skulle underlätta för nyanlända att förbereda sig för den svenska arbetsmarknaden och öka mångfalden på arbetsplatserna, skriver de i en motion.

Annons

I dag finns inga instegsjobb i Hallsberg. Men det vill alliansen ändra på. I en motion till fullmäktige skriver partiernas representanter att kommunen ska undersöka möjligheten att anordna ett antal instegsjobb.

– Behovet finns. Tidigare har vi fått ut väldigt många nyanlända på arbetsmarknaden. Nu ser det inte likadant ut på grund av konjunkturen, säger oppositionsrådet Ewa Unevik (M).

Syftet med instegsjobb är att hjälpa nyanlända att komma ut på arbetsmarknaden så fort de fått uppehållstillstånd. Staten betalar 75 procent av den anställdes lönekostnader.

– Det är i första hand en mänsklig vinst. Om den nyanlände har försörjningsstöd så är det också en vinst för kommunen.

En förutsättning för att få ett instegsjobb är att personen samtidigt läser Svenska för invandrare (sfi). Ett instegsjobb kan vara både på del- och heltid, och anställningen vara i form av tills vidare-, prov- eller visstidsanställning.

– Det kan vara inom vård och omsorg, inom skolan, det kan vara vad som helst. Jag tror att man måste börja med de nyanlända och se inom vilket område de kan arbeta, säger Ewa Unevik.

Mer läsning

Annons