Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar på simkunskaper alla dagar

Att kunna simma är att lära för livet. Så tänker man på Allébadet, där det satsas på simundervisning året om.

Annons
Stöttar. Annette Yngvesson går vid bassängkanten och stöttar eleverna när de övar på att simma. Här är det Amanda Bohman som övar bröstsim. Foto: Veronica Svensson

 – Nä, det var inte så svårt, säger Linnea Persson och Martin Karlsson från Snavlunda när de kommer upp ur vattnet. De har precis övat livräddning. Linnea har simmat med en livboj i 25 meter, för att därefter hämta upp Martin och simma ryggsim tillbaka.

Livräddningsövningen ingår i den simundervisning som eleverna i dag fått fylla en del av sin skoldag med.

-Det allra bästa är att man får hoppa och bada, säger Martin som simmat lite förut i en sjö nära hemmet.

I dag är det skolorna från Snavlunda, Åsbro, Åmmeberg och Rönneshytta som är på besök i Alléhallen. Men badet undervisar Hallsbergs och Laxås elever också.

– Vi sätter simkunnigheten i främsta rummet, säger anläggningschef och simlärare Anette Yngvesson.

Hon stöttar och uppmuntrar eleverna, går bredvid bassängkanten och håller ut den trygghetsskapande pinnen som hjälper den som inte orkar hela längden.

– Det gick bra. Jag tycker ryggsim är enklare än bröstsim, säger Elvira Gille från Rönneshytta skola som precis simmat tio längder bröstsim och två längder ryggsim.

I årskurs sex finns ett kunskapskrav där eleverna ska kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg, samt utöva viss livräddning. Men till Allébadet kommer redan årskurs tre, då det finns en utarbetad plan för lärandet.

-Vi börjar i trean, för att fortsätta i årskurs fyra och fem för dem som behöver, förklarar Anette.

Simundervisning är en stor del av Allébadets verksamhet och man har grupper för bebisar och upp till vuxna. Över 200 simskoleelever undervisas varje vecka, och än finns det några platser kvar till hösten. En succé under sommaren har varit sommarkorten. Förra året, när priset var 299 kronor, såldes bara ett par kort, men nu när priset varit 99 kronor har hela 305 stycken sålts.

– Många barn har inte möjlighet att ta sig till en sjö, och då har de kunnat vara här och bada varje dag i stället.

Simkunskaperna i Hallsberg är bra, menar Anette, och 95 procent av eleverna klarar kraven. Men det är viktigt i alla åldrar, vilket varit tydligt denna sommar.

– Det har varit många drunkningar. Det är bra om man även som vuxen testar att simma 200 meter varje år, säger Anette.

Lång sträcka. Elvira Gille i klass tre i Rönneshytta skola simmade tio längder bröstsim och två längder ryggsim.
Livräddar. Sebastian Förster från Åmmebergs skola och Fabian Hjaerbo från Snavlunda skola övar på livräddning tillsammans.
Skoj. Martin Karlsson, Snavlunda skola, trivs jättebra i simskolan.

Mer läsning

Annons