Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD-förslag om invandring väckte ilska

Sverigedemokraterna vill ”spara in” 45 miljoner kronor på invandring i Hallsberg under de tre närmaste åren.
– Ett fullständigt horribelt förslag, säger kommunstyrelsens ordförande, Andreas Svahn (S).

Annons
Majlis Telemo och Elin Jensen är Sverigedemokraternas företrädare i Hallsbergs kommunfullmäktige.

När fullmäktige i måndags kväll samlades för att bland annat klubba budgetramarna för nästa år lämnade Sverigedemokraterna in ett eget yrkande. Partiet vill göra ett antal driftsbudgetkorrigeringar under de tre kommande åren. En av de korrigeringarna har rubriken ”invandring” och av den framgår att partiet vill skära ned 45 miljoner kronor från socialnämnden under 2014-2016.

Förslaget kritiserades starkt från de andra partierna i talarstolen. Men ingen av Sverigedemokraternas folkvalda fullmäktigeledamöter i Hallsberg, Elin Jensen och Majlis Telemo, kunde förklara närmare hur de resonerar kring sitt förslag. Och när NA ringde upp under tisdagen för att ställa frågor hade ingen av dem tid att prata.

Andreas Svahn (S), är upprörd och oförstående.

– Man har beräkningar som inte är i närheten av verkligheten. Det här är pengar som överhuvudtaget inte finns. Det är uppenbart att de, trots åren de suttit i fullmäktige, inte förstår sig på kommunal ekonomi, säger Andreas Svahn.

Magnus Andersson (S) är ordförande i socialnämnden.

– Det känns som att de tar siffror ur luften. Var i socialnämndens budget kan de hitta först 8 miljoner, sedan 15 miljoner och sedan ytterligare 22 miljoner kronor? frågar sig Andersson och exemplifierar med att den budgeterade kostnaden för försörjningsstöd för 2013 är nio miljoner kronor.

Andersson undrar också hur partiet har tänkt sig att spara in på invandring:

– Vi har inga specifika pengar för invandring. Det är många samhällsmedborgare som får försörjningsstöd och absolut inte bara invandrare. Jag ville att de skulle förklara sitt förslag, men det gjorde de inte, fortsätter Magnus Andersson.

Även oppositionsrådet Ewa Unevik (M) reagerade starkt på förslaget - och Sverigedemokraternas tystnad:

– Det känns populistiskt och siffrorna är bara tagna ur luften. Om man har ett förslag så måste man ha på fötterna och kunna redoföra för vad man vill göra. Det är inte trovärdigt! säger Unevik.

Majoritetens (S och MP) rambudgetförslag klubbades igenom. De andra partierna reseverade sig till förmån för sina egna förslag.

Mer läsning

Annons