Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD kan bli vågmästare i Hallsberg

Valresultatet i Hallsberg ligger fast, den andra rösträkningen ändrar inte mandatfördelningen. Det betyder att Sverigedemokraterna kan bli vågmästare när nya kommunfullmäktige tillträder.

Annons
vad gör de nu? Socialdemokraterna fick inget mer mandat i andra räkningen. För att behålla makten räcker det inte längre med Miljöpartiets stöd. Här Andreas Svahn (S) och Lotta Öhlund (MP). Arkivfoto: Jan Wijk

 I veckan gjorde Valnämnden en andra rösträkning, en uppsamlingsräkning, av valsedlar i valet 2014.

Inför denna genomgång låg Socialdemokraterna nära till att få ytterligare ett mandat i Hallsberg, alltså 21 mandat i stället för 20.

Detta var inte vilken poäng som helst, utan en avgörande. Med det extra mandatet skulle S med stöd av Miljöpartiet vara i fortsatt majoritet.

– Men vi fick inte mandatet, det saknades 104 röster, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S).

Således blev mandatfördelningen: Socialdemokraterna 20, Sverigedemokraterna 6, Moderaterna 6, Centerpartiet 4, Vänsterpartiet 3, Kristdemokraterna 2, Miljöpartiet 2, Folkpartiet 2.

Vad händer nu?

– Jag diskuterar med flera partiföreträdare. I nästa vecka räknar vi med att presentera vilket samarbete som är aktuellt.

Enligt Andreas Svahn kan man tänka sig olika former uppgörelser. Om han tänker önska fred med Vänsterpartiet avslöjar han inte nu. En sak är han dock säker på:

– Någon samverkan med SD blir det inte.

Mer läsning

Annons