Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD kritiseras för svagt budgetarbete

Sverigedemokraterna agerar respektlöst. Det hävdar Andreas Svahn (S) då partiet stod utan förslag när budgetramarna skulle beslutas . Majlis Telemo (SD) tillbakavisar kritiken.

Annons
svallvågor efter skattebeslut. Kommunstyrelsen i Hallsberg har beslutat att skatten ska höjas. Skattefrågan har splittrat alliansen och satt SD i blåsväder.

När Hallsbergs kommunstyrelse skulle besluta om budgetramarna för 2016-2018 i veckan saknades förslag från Sverigedemokraterna.

– Det är respektlöst, både mot väljarna och fullmäktiges ledamöter, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S).

Majlis Telemot, företrädare för SD, anser inte att majoriteten är särskilt aktningsvärd heller.

– De kan inte bara att komma och kräva saker. Vi har inte fått information om att ett förslag ska vara inne till ett visst datum, säger hon.

Telemo hänvisar till att de lokalt endast är fritidspolitiker i SD. Hon säger att de inte har samma möjlighet som majoriteten att bara sätta sig ned och jobba med budget.

– Men vi lämnar ett förslag inför fullmäktige 15 juni. När det gäller skattefrågan är vi inne på samma linje som Centern och Kristdemokraterna, alltså en höjning med 25 öre, säger hon.

Skattefrågan har orsakat en hel del turbulens i lokalpolitiken. Tidigare i veckan stod det klart att Alliansen splittrades mitt i budgetarbetet. Moderaterna och Folkpartiet vill inte höja skatterna och gick därmed sin egen väg.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade igenom en skattehöjning med 50 öre i kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons