Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD oenigt om flyktingbarn

Sverigedemokraterna Elin Jensen och Majlis Telemo anser inte att Hallsberg ska ta emot ensamkommande flyktingbarn. Andreas Larsson går dock emot sitt parti och säger ja.

Annons

Regionförbundet i Örebro har vänt sig till länets kommuner för att få till ett avtal angående mottagandet av ensamkommande flyktingbarn.

I förslaget finns en avsiktsförklaring som kommunerna har att ta ställning till. Den bygger på att skapa bättre förutsättningar för alla kommunerna i länet att ta emot ensamkommande barn och ungdomar.

Hallsberg har en lång tradition av att välkomna människor som av olika orsaker flytt från sina hemländer. Kommunen har även tidigare tagit emot grupper av ensamkommande barn och ungdomar.

– Jag yrkar på att vi ställer oss bakom avsiktsförklaringen som gäller för länet, sade kommunstyrelsens ordförande Thomas Doxryd (S) tveklöst när kommunfullmäktige skulle fatta beslut i måndags.

Ewa Unevik (M) ställde sig lika bestämt bakom yrkandet.

– Jag vill att vi aktivt jobbar vidare för att ta emot flyktingbarn också, sade hon.

Det vill emellertid inte sverigedemokraterna Elin Jensen och Majlis Telemo. De var de enda ledamöterna i församlingen som sade nej till avsiktsförklaringen. Det framkom när Ewa Unevik efter beslutet begärde öppen rösträkning.

Varför säger ni nej?

– Jag följer den politik som SD för. När det gäller barn ska ärendet utredas så snabbt som möjligt. De som har flyktingstatus stannar. Resten får åka hem, i stället för att man pytsar ut barnen i kommunerna, säger Elin Jensen.

Barbro Isaksson

Läs mer i onsdagens NA.

Mer läsning

Annons