Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD saknar ersättare som är godkända

Sverigedemokraterna saknar godkända ersättare. Därför missade partiet chansen att vara med och påverka striden när en motion om friskvård avgjordes i kommunfullmäktige.

Annons

Efter höstens val räcker inte Socialdemokraternas och Miljöpartiets samarbete till ett styre med majoritet i Hallsberg. Därför pekade det mot att Kristdemokraterna skulle få igenom en motion om friskvård vid fullmäktiges möte i måndags. De hade såväl Vänstern som övriga alliansen och SD bakom sig.

Men hos SD saknades en ledamot, och då föll motionen. Ordföranden Ulf Ström (S) lade den avgörande rösten till förmån för kommunstyrelsens förslag. 

Majlis Telemo, företrädare för SD, var frustrerad efter mötet. Ledamoten som uteblev är småbarnsförälder och hade tvingats lämna sent återbud. Men det är inte det värsta, menar hon.

– Vi har ersättare som vi hade kunnat kalla in snabbt. Men vi får inte använda dem i fullmäktige, och det känns egendomligt, säger Telemo.

Hon tillbakavisar kritiken om att SD inte tar ansvar för sina väljare. Ledamöterna vet att det är viktigt att vara på plats, och gör allt för att vara det, hävdar hon.

Björn Pettersson arbetar på rättsenheten hos Länsstyrelsen Örebro. Han förklarar att list-troheten är rättesnöret. Den som utses till ersättare måste stå på samma valsedel som den som utses som ordinarie ledamot.

– Man kan säga att det är nackdelen med den fria nomineringsrätten. Ett namn skrivet på egen lista kan inte bli ersättare. Personen kan bli invald som ledamot, men inte ersätta namn på huvudlistan, säger han.

Mer läsning

Annons