Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex unga plåtslagare slogs om SM-plats

Alléskolan var värdar när länets uttagning till SM för unga plåtslagare avgjordes i veckan. Sex skickliga elever kämpade sida vid sida i flera timmar.
När hammarslagen tystnade stod Tullängens Tobias Ivarsson som segrare.

Annons
Minsta avvikelse från ritningen ger minuspoäng. Tobias Ivarsson klarade arbetsprovet med glans, han går nu vidare i kampen om sex finalplatser till Plåtslageri-SM.BILD: BARBRO ISAKSSON

Svenska mästerskapet för unga plåtslagare har utvecklats till en anrik tävling. För varje år blir mästerskapet allt större, och 2011 förutspås att bli det tuffaste hittills. Över 200 ungdomar tampas om sex finalplatser.

– Vi ser den här prövningen som en del i elevernas utbildning. Det är en tradition som plåtslagarna har haft i många år, säger Lars-Åke Wall, lärare på Alléskolans byggprogram.

Alla blivande plåtslagare som går sista året på gymnasiet får delta i tävlingen. I Örebro län rör det sig om en ganska liten skara, cirka tio elever, som anses vara guld värda. Det är stor efterfrågan på plåtslagare.

– De tar inte in fler elever på våra skolor än det finns praktikplatser till. Stora delar av vår utbildning gör vi ute på praktik, förklarar Rickard Carlsson, plåtslagarelev på Alléskolan.

Tobias Ivarsson pluggar på Tullängen i Örebro. Sin praktik gör han på hemmaplan, hos Östmans plåtslageri i Kumla.

Tobias har visat sig ha god fallenhet för yrket. Vid uttagningen till SM gav han klara besked.

Medan kamraterna svettades och bankade in i det sista svängde Tobias ihop den kluriga provuppgiften med flinka fingrar och lämnade in konstruktionen 1,5 timma före stopptiden.

– Det gick bra. Man skulle göra vissa moment – utbredning av kona, kan du skriva. Men det var förstås lite dålig konkurrens i dag, säger Tobias med glimten i ögat.

Klasskompisen Patrik Ewertsson är på väg att ”hugga” tillbaka, men ändrar sig och ler:

– Det är okej att Tobias vinner. Han är duktig, säger Patrik.

Läs mer i lördagens NA.

Mer läsning

Annons