Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista lägret med gänget för Jonas

Nyligen avtackades Jonas Ahlsson efter sex år som präst i Hallsbergs församling. I augusti tillträder han en ny tjänst i Kumla pastorat. Den senaste veckan har han dock tillbringat på konfirmationsläger på Gotland.

Annons
Jonas Ahlsson i grå jacka omgiven av sina konfirmander på lägret i Bunge på Gotland.

HALLSBERG. När NA når Jonas Ahlsson börjar årets konfirmationsläger i Bunge på norra Gotland närma sig sitt slut.

– Vi ligger här på Sudre strand och gör inte så mycket just nu. Men vi har hunnit med en hel del. Vi har vandrat, sett kyrkor, firat gudstjänster och andakter och haft konfirmationsundervisning. Vi kom hit i måndags och åker hem på söndag (läs i går), säger Jonas Ahlsson.

Det är sjätte året i följd som konfirmander från Hallsbergs församling är på Gotland.

– Jag har varit med samtliga gånger och vi har väl lärt oss en del. Första året cyklade vi från södra Gotland till Ljugarn och då körde vi nästan slut på konfirmanderna, säger han.

Den 13 augusti gör han sin sista dag i Hallsbergs församling och det är med visst vemod han ser fram emot det.

– I Hallsbergs församling tar man bra hand om sina präster, det är vänliga och schyssta människor. Men samtidigt är det spännande att prova något nytt, säger Jonas Ahlsson.

Det nya tjänsten är alltså delvis som arbetsledare i församlingen i Ekeby och Hardemo och delvis som fängelsepräst på Kumlaanstalten, något som han ser som en utmaning.

– Det var en orsak till att jag sökte mig vidare, att jag ville ha just en utmaning. Jag har varit en del på fängelset tidigare i tjänsten och jag vet att man kommer att möta människor där som söker Gud och har funnit Gud. Men alla människor har en brustenhet inom sig och den kan vara större bland de som sitter i fängelse, säger han.

När tiden i Hallsberg nu börjar närma sig sitt slut vet han att det är många saker som han kommer att sakna.

– När det gäller själva kyrkorna kommer jag att sakna framförallt Sockenkyrkan, som jag tycker har ett väldigt fint kyrkorum. Jag har även uppskattat det internationella arbetet som vi haft i bland annat Tanzania och Estland, den goda stämning i medarbetarlaget och mötet med andra kyrkor och kristna.

I den nya tjänsten kommer han inte att leda konfirmationen och konfirmanderna är något annat som han kommer sakna med tiden i Hallsberg.

– Inte minst de här resorna till Gotland som vi har gjort varje år. Men Gotland kommer jag att återvända till, jag har redan anmält mig som frivilligpräst i domkyrkan i Visby i sommar, säger Jonas Ahlsson.

Mer läsning

Annons