Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självinsikt och samverkan ger bästa vården

Genom att veta något om sig själv kan man hjälpa andra. Med den inställningen och samverkan kan vi hitta vägar till bra bemötande vid vård av anhöriga, menar Susanne Larsson, LSS-utbildare, som på måndagen inledde anhörigveckan i Hallsbergs kommun.

Annons
Samverka. Den uppmaningen gav Susanne Larsson, utbildare inom LSS-omsorg, till anhöriga och personal som deltog i Anhörigveckans första föreläsning på måndagen.

Anhörigveckan arrangeras för tredje året i Hallsberg. I första hand bjuds personal och anhöriga i kommunen in, men även handikapporganisationer och anhöriga från andra kommuner deltar. Den vänder sig till alla som är anhöriga till personer som på något sätt behöver stöd i vardagen.

– Anhöriga är oerhört viktiga för oss, vi skulle inte klara oss utan er, inledde kommunens socialchef Lena Dibbern.

Susanne Larsson, fortbildare och författare, har själv arbetat inom LSS-vård och diskuterade relationen till brukare som fått LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

– Hur ska vi beskriva det arbete vi gör? inledde Susanne Larsson.

På frågan finns inget entydigt svar.

– Det beror alltid på personen. Och genom att samverka med alla runtomkring personen som får stöd kan man hitta de bästa metoderna. För utmaningen är att hitta rätt för alla olika personer i målgrupperna, beskrev Susanne Larsson.

Sammanfattningsvis handlar det om ”att få göra”.

– Att få vara människa. Men genom att kunna lite om sig själv kan man möta en person som behöver stöd i vardagen, sa Susanne Larsson.

Anhörigveckan fortsätter på tisdag kväll, då temat är beroende och medberoende. Alkohol- och drogrådgivaren Sunilla Reinholdsson föreläser i Tingshuset om anhörigas betydelse. På torsdag handlar det om anhörigvård och äldre, då det blir föreläsningar om hälsa i den tredje åldern, det vill säga 60+, samt om demens.

Mer läsning

Annons