Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska kommunen driva Alléhallens gym i egen regi?

Hallsbergs kommun bör driva Alléhallens gym vidare i egen regi. Det förslaget läggs fram för beslut till politikerna i bildningsnämnden i nästa vecka.

Annons

 I dagsläget drivs Alléhallens gym av kommunen i samarbete med Actic Sverige AB. Men kommunen har sagt upp avtalet och det upphör 30 september i höst.

– Vi har haft ett bra samarbete med Actic, men det är ingen bra lösning med två huvudmän i anläggningen, säger Tobias Fornbrant, fritidschef i Hallsberg.

Förutom gymmet innehåller Alléhallen även simhall, familjebad, sporthall och lokaler för träning och kontor. Friskvårdsanläggningen drivs och ägs av kommunen, en del lokaler hyrs ut.

Med stöd av kommunens ekonomer har förvaltningen utrett hur den framtida driften av gymmet och anläggningen bör skötas. De har vridit och vänt på tre alternativa former.

– Vår rekommendation är att hela anläggningen drivs av kommunen. Det alternativet gör det möjligt att få en budget i balans, inte bara för gymmet utan hela anläggningen, säger Fornbrant.

Ett annat tungt vägande skäl, menar Fornbrant, är att då behåller kommunen kontrollen över anläggningen, och kan bland annat säkerställa samarbetet med skola och föreningar.

Enligt Tomas Hagenfors (KD) är dock inte allianspartierna nöjda med utredningen.

– Vi kommer sannolikt begära återremiss i nämnden, säger han.

Driftformer som har utretts

Alternativ 1: Gymmet drivs av extern aktör, men anläggningen i övrigt drivs av kommunen. Den formen gäller i dag. Enligt utredarna är dock inte resultatet så bra som krävs för en budget i balans.

Alternativ 2: Hela anläggningen drivs av kommunen. Det alternativet beräknas ge en budget i balans för hela Alléhallens friskvårdsanläggning.

Alternativ 3: Hela anläggningen läggs ut på entreprenad, kopplat till avtal med entreprenören för att säkerställa att servicen mot kommuninvånare , föreningar och skolelever upprätthålls.

Enligt utredningen kräver det alternativet en årlig intäkt till kommunen från entreprenören som gör att kommunens nettokostnader hamnar i nivå med nuvarande budget.

Mer läsning

Annons