Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan samarbetar med näringslivet

Volvo tar plats i teknisternas skolsal medan hotelleleverna får jobba på hotell Stinsen och hotell Norra Vättern. En spark i ändan har fått Alléskolan att inleda samarbeten med näringslivet.

Annons

Samverkan med näringslivet har varit en stående punkt på dagordningen hos Sydnärkes utbildningsförbund. Goda exempel finns. Men något tillspetsat kan man säga att det har varit mycket snack men lite verkstad.

På senare år har skolan skärpt sig. Tydligare modeller har tagits fram för hur samarbetet ska gå till. Bland annat har ett teknikcollege startat, en flaggning för höjd kvalité och vilja att närma sig yrkeslivet.

Till teknikcollege finns ett programråd kopplat. I denna styrgrupp finns representanter från Volvo CE, Arho AB, Ericsson, Munksjö Aspa Bruk och Zinkgruvan Mining. Företagen är således med och utformar kursplanerna.

– Inför hösten får vi ett nytt inlägg i teknikprogrammet. Från Volvo blir det utökat åtagande och engagemang, de går in som ett ”läromedel” i skolan, säger rektor Ewa Hardmo.

I styrgruppen har företagen diskuterat hur samarbetet ska stärkas för att profilera teknikutbildningen, berättar Ted Lindblad, personalchef vid Volvo CE.

Läs mer i tisdagens NA.

Mer läsning

Annons