Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Skolinspektionens statistik är fyrkantig”

Skolinspektionens statistik ger inte en rättvis bild. Ytterst få elever hoppar av sin utbildning på Alléskolan, hävdar ledningen för Sydnärkes utbildningsförbund.

Annons
Inte rättvis. Skolinspektionens statistik ger inte en rättvis bild menar skolledningen på Alléskolan.

Strax innan jul berättade NA att Skolinspektionen granskat Sydnärkes utbildningsförbund. De har tittat på utbildningen som bedrivs i gymnasieskolan, särskolan och vuxenutbildningen i Hallsberg, Laxå och Askersund.

I rapporten konstaterar myndigheten att var fjärde elev inte fullföljer sin utbildning, och kräver åtgärder.

Förbundsdirektör Marie Kilk och utvecklingschef Lars-Göran Hildor ställer sig ödmjuka när det gäller själva uppmaningen om kvalitetsarbete. Det pågår ständigt på Alléskolan, menar de, och mottot är att de aldrig får slå sig till ro.

– Men statistiken som Skolinspektionen presenterar är missvisande. De allra flesta av våra elever klarar skolan utmärkt, säger Marie Kilk.

– Läser man bara att var fjärde elev slutar kan man ju få en bild av att det är totalkatastrof. Så är det verkligen inte, säger Lars-Göran Hildor.

I statistiken är det inte bara faktiska avhopp som registreras som att eleven inte fullföljt sin utbildning.

– Om en elev byter program, eller saknar betyg i något kärnämne så skrivs det också som avbrott i deras statistik. Likaså om en elev flyttar till annan skola.

Att elever byter program är ganska vanligt. De unga eleverna kommer på efter en tid att det här var inte vad de tänkt sig. På Alléskolan försöker man hjälpa dem tillrätta, och har ett generöst förhållningssätt till byten.

– Att det sedan räknas in som ett misslyckande i statistiken är konstigt, tycker vi, säger Lars-Göran Hildor.

Tittar man på statistiken för de elever som går högskoleförberedande program så är det ett större antal som fullföljt på Alléskolan än i riket de senaste fyra åren, påpekar han.

– Vi har mycket bra resultat. I fjol var det åtta elever som hoppade av. Betänker man att vi har 1 425 elever på skolan så är det mindre än en procent, säger Kilk.

På Alléskolan finns även introduktionsprogrammet, bland annat för asylsökande och elever som behöver extra stöd. Här är genomströmningen större och drar ner statistiken markant. Skolans vilja att välkomna och hjälpa ger då dålig statistik.

– Skolinspektionen har ju inte granskat varför var fjärde hoppar av. Men det har vi gjort nu, och kommer att ge dem svar, säger Marie Kilk.

Hans Karlsson (S) direktionsordförande i utbildningsförbundet:

– Vi försöker göra en helhetsbild, så det inte framställs som om skolan misslyckats.

Han menar att Alléskolan omnämns positivt i Sydnärke. Intervjuer och utvärderingar visar att eleverna trivs och är nöjda med utbildningen.

– Vi analyserar Skolinspektionens resultat och jobbar vidare för att bli än bättre.

Barbro Isaksson

[email protected]

019-15 54 12

Mer läsning

Annons