Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyltsöndag i Hallsbergs centrum

Det var ingen hejd på aktiviteterna i Hallsbergs centrum på skyltsöndagen.

Annons
Eldfängt. Albin Wahlén var en av dem som hade stora bekymmer med att hålla facklan brinnande i fackeltåget.

När skymningen föll började allt fler människor röra sig på Hallsbergs gator och torg. Karin Östlund, född i Kumla men boendes i centrala Hallsberg sedan 1957, började med att ta bilen bort till Nytorgsgatan på norr. Där hämtade hon väninnan Gullan Jönsson för att de gemensamt skulle ta del av julskyltningen.

Då NA träffar på dem har en av företagarnas skyltning fått dem att minnas hur deras hem pyntades när de var unga.

– Julbonader i papper, men också girlanger hängde vi upp, säger Gullan Jönsson.

Karin Östlund tycker julskyltningen är en trivsam dag. Hon har rutten klar för sig och Gullan:

– Först butikerna inne på stationen, sedan försäljningen inne i centrumhuset och vidare ner runt matbutikerna, säger hon och pekar med hela armen.

Saronkyrkans medlemmar hade stora bekymmer med att hålla facklorna brinnande när de kom och gick Västra Storgatan fram. Till Lions förtret ville först inte heller granen lysa.

Den andra granen, på Stortorget, svajade så betänkligt i blåsten att arrangörerna redan tidigt bestämde sig för att flytta kvällens musikframträdanden och luciapresentationer till Folkets hus.

I Hallsberg är lucian ännu inte utsedd. Istället presenterades alla kandidaterna: Fredrikikke Carlsson, Nina Hallor, Valentina Hultberg, Emelie Olofsson, Linn Hamrén, Erica Johansson, Frida Holmberg, Linnea Medin och Malin Johansson. Bland dessa kommer sedan lotten att avgöra vem som får äran att bära luciakronan.

På gammalt vis. Inne på Bergööhuset var granen pyntad på äldre vis, och var ett av blickfången under guidningarna.
Skolklasser ställde ut julbonader på Bergööhuset. Stocksätterskolan gjorde en annorlunda variant i form av vikingaskepp.
100 år. Adventsljusstakar i vart fönster på Hallsbergs kommunhus. Och många besökare under det öppet hus som arrangerades med anledning av att kommunhuset firade sitt 100:ade år.
Gratiskjuts. En trygg draghäst skrittade under dagen fram och tillbaka i Hallsbergs centrum mellan Bergööhuset och Bergsparken. Omtyckt inte minst av barnen.
Lions julmarknad på Bergstorget
Värmande eld avslutade fackeltåget.
Står stadigt. När stormbyarna blåser hårt är det skönt att ha någon att hålla fast sig i. Moa Widström lyssnade till då hennes mormor sjöng julsånger på Bergstorget, och stod då i mitten med armarna om sin sambo Hannes Håkansson och sin syster Mikaela Widström.

Mer läsning

Annons