Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Slarvig” konst på Bergööska

En färgstark konstnär som man blir glad av . Så presenteras Harald Lowden från Stjärnhov. Själv säger konstnären att hans måleri ser slarvigt ut. På lördag, den 18 februari, öppnar han en ny utställning i Bergööska huset Hallsberg.

Annons
Slarvigt eller glädjefullt? Konstnären Harald Lowden gillar att leka med färger. Här en av hans tavlor som finns med på nya utställningen.

År 1956 föddes en rad idrottare som kom att bli berömda, Ingemar Stenmark och Björn Borg för att nämna ett par.

Tittar man på 56:an Harald Lowdens meritlista verkar det som om även han fick med ett stänk av årtalets stjärnglans. Efter sin utbildning på Kungliga konsthögskolan har han haft mängder av separatutställningar.

Varför slarvigt?

Lowden finns representerad hos Statens konstråd samt i ett tiotal kommuner och landsting. Han är också medarbetare i Abellis magiska teater.

Och på lördag finns han i Hallsberg. Det är vernissage i Konstsalongen kl 11–14.

Man kan undra varför en så etablerad konstnär låter sitt måleri se slarvigt och fläckigt ut. Han kan ju måla noggrant, som han säger själv. Men?

”Jo, bara om jag längtar efter en färg kan jag börja”, uppger Lowden i ett öppet brev.

Sedan blir det en slags resa där han låter färger mötas för att få fram liv, doft och ljus i bilden. ”Det är som när ett minne börjar röra på sig”. För att komma vidare innebär det ofta en lång serie av bortskrapning och påläggning av färg om och om igen.

”Det märkliga är att jag blir så överraskad av lite färg. Men om jag slätar ut, putsar, städar och fejar försvinner känslan”, förklarar konstnären.

Mer läsning

Annons