Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöovädret ställde till det på julmarknader

Planen att forsla snö från ishallen till julmarknaden vid biblioteket behövde aldrig sättas i verket.

Annons
Julshowens first lady var Maria Johansson som med hjälp av gitarristen Claes Olofsson i kompbandet fick teatern att gunga med i den musikaliska julstämningen.BILD: GÖRAN KEMPE

Det var snarare så att naturens eget sätt att leverera den rätta julkänslan blev lite för mycket. Bland annat fick Anneli Nilsson på Kumla Promotion ta emot återbud från ett tiotal knallar som snöat inne. Inte heller gick det att genomföra den planerade konserten i tunneln under järnvägen. Därtill blev kylan i kombination med blåsten för hård för musikanterna.

Men vädrets makter kunde vare sig stoppa invigningstalet av Katarina Hansson (S) eller gevärssaluten av medlemmarna i Kumla Hembygdsförening.

Det blev signalen till att öppna dörrarna till värmen och gemytet inne på biblioteket.

Årets julmarknad var den åttonde i ordningen och börjar likna en tradition sporde Katarina Hansson i sitt invigningstal.

Sedan var kommersen i gång. Runt ett hundratal utställare kunde från sina bord erbjuda allt som hör en julmarknad till. Där fanns virkat, stickat och snickrat. Där fanns blomstergrupper, kransar och julkort. Där fanns bröd, godis och delikatesser. Där fanns naturligtvis Kumlaborna också.

I snålblåsten och snöyran på torget var det däremot betydligt glesare både när det gällde försäljare och hugade spekulanter.

I Hallsberg ville man naturligtvis inte vara sämre än grannkommunen Kumla. Följaktligen fylldes första advent med en mängd arrangemang. I Valvet visade en mängd utställare upp hantverk och kulinariska skapelser. På Bergööska gården var det signering av författarna Annemarie Hellström och Ulrik Jansson, och på Konsthallen visade Jesper Blåder sina verk.

Om nu utomhuskonserten i Kumla frös inne helt så kunde inte vädret stoppa premiären för Hallsbergs julshow. Men med en halvtimme kvar till showstart fattades beslutet att flytta in Folkets husteatern.

– Vi stod faktiskt på plats på scenen, men risken var överhängande att kylan och blåsten skulle gå hårt åt instrument och artister, säger underhållande konferencieren Daniel Yngwe.

Göran Kempe

Läs mer i måndagens NA.

Frida i Brown Bag Bluezz fortsatte gunget i Folkets husteatern efter Maria Johansson. Den lokala gruppen har sina rötter i Alléskolans musiklinje.BILD: GÖRAN KEMPE

Mer läsning

Annons