Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden får chans att nå balans

Kommunstyrelsen i Hallsberg skjuter till 15 miljoner kronor extra för att socialförvaltningen ska komma på fötter. Motkravet är en budget i balans senast år 2013. Åtgärder i verksamheten kommer också att krävas.

Annons

Som NA tidigare berättat går socialnämnden back i år med 21,5 miljoner kronor. Man har talat om att ”bromsa och vända” i nedförsbacken, men det räcker inte.

Rejält påslag

I dagarna drog kommunstyrelsen upp ramarna för budget 2013 och flerårsplanerna 2014–2015. Då beslutades att socialnämnden skulle få ett rejält påslag i plånboken.

– Redan 2012 får socialnämnden ett tillskott med tio miljoner kronor, och ytterligare fem miljoner år 2013, säger kommunstyrelsens ordförande Thomas Doxryd (S).

Försörjningsstöd

Socialnämnden har framför allt haft problem med ökade kostnader för försörjningsstöd, socialbidrag, samt boendeplaceringar av olika slag. Med de extra pengarna förväntas de nu sätta undan vad det faktiskt kostar.

– Inget mer ”vi hoppas”, nu får de göra det, säger Thomas Doxryd bestämt.

Magnus Andersson (S), socialnämndens ordförande, är tacksam. Individ- och familjeomsorgen har gått back i flera år, men nu kan nämnden ”ta höjd” för kostnaderna, menar han.

– Därefter måste förvaltningen se på verksamhetsförändringar. Under 2012 måste vi åtgärda det som återstår för att komma i balans, säger han.

”Ordning och reda”

Oppositionsrådet Ewa Unevik (M) anser att socialnämnden nu har fått en rimlig budgetram att jobba med. Den ger dem chansen att bringa ”ordning och reda”, och de har tid på sig att göra nödvändiga förändringar, menar hon.

– Jag har talat med nya socialchefen och hon ser möjligheter att göra verksamheten effektivare, säger Unevik.

I övrigt får skola och barnomsorg behålla de tre miljonerna extra som sköts till i somras. Enligt Doxryd är ambitionen att få loss ytterligare pengar till skolan de närmaste budgetåren.

Mer läsning

Annons