Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen kräver bot och bättring

Socialstyrelsen kräver att Hallsbergs kommun redovisar en åtgärdsplan för bristerna på Kullängens äldreboende.

Annons

Efter anonyma klagomål från anhöriga har Socialstyrelsen granskat Kullängens äldreboende. Socialstyrelsen har intervjuat ledning och omvårdnadspersonal samt ansvariga politiker och tjänstemän. Klagomålen från de anhöriga innehöll bland annat synpunkter på omvårdnadspersonalens bemötande och förhållningssätt.

– Vi gör regelbundet mätningar och då får vi höga omdömen på bemötande över lag. Exempelvis finns det en fråga som lyder ”Hur vänlig och korrekt är personal i sitt bemötande?”, på vårdboendena får vi en nia av tio möjliga poäng, säger Annika Winqvist, områdeschef inom äldreomsorgen i södra Hallsberg.

Hon berättar att kommunen har köpt in filmer som handlar om bemötande inom äldreomsorgen. Tanken är att personalen ska titta på en film varje arbetsplatsträff och sedan diskutera utifrån filmen.

– Det har varit väldigt uppskattat.

Vid Socialstyrelsens intervjuer berättar både ledning och omvårdnadspersonal att de önskar en tydligare organisation och omvårdnadspersonalen saknade ett nära ledarskap.

Annika Winqvist berättar att det finns två enhetschefer på Kullängen sedan ett år tillbaka.

– Så vitt jag kan bedöma har personalen haft ledning, men det tar naturligtvis ett tag när man kommer ny som chef.

I intervjuerna efterlyser även personalen ett öppnare arbetsklimat där det är okej att ha synpunkter på arbetskamraternas agerande för att kunna arbeta mot gemensamma mål.

Detta är något som verksamheten ständigt arbetar med, enligt Annika Winqvist.

– Det är inte bara en ledningsfråga utan något vi gör tillsammans. Exempelvis hur vi bemöter varandra i gruppen och hur toleranta vi är.

Innan den 12 mars vill Socialstyrelsen att socialnämnden ska lämna in en åtgärdsplan för hur de ska arbeta med bristerna på Kullängens äldreboende.

Mer läsning

Annons