Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen tycker att boendeformer bör delas

En rekommendation, men inget krav. Det blev Socialstyrelsens svar på en anmälan från Sydnärkes FUB om det kombinerade boendet på Nytorgsgatan i Hallsberg.

Annons

NA har tidigare vid flera tillfällen berättat om boendet i byggnaden Regnbågen som invigdes i september förra året. Där kombineras en gruppbostad med särskild service för sex personer med tre lägenheter för korttidsboende i samma trappuppgång.

Anmälde boendetOlämpligt, tyckte FUB, som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv och anmälde boendet till Socialstyrelsen.

I mars var myndigheten på tillsynsbesök och nu i veckan kom svaret till kommunen. Där står bland annat att socialnämnden bör ”överväga en lokalmässig delning av de två verksamhetsgrenarna”. Myndigheten anser att riskerna för att en god kvalitet inte uppnås på boendet är påtagliga.

”En vägledning”Någon omedelbar delning kommer dock inte göras.

– Det här är en vägledning som vi förstås tar till oss. Under hösten får vi arbeta mer med att utveckla verksamheten och fundera vidare utifrån deras rekommendation, säger Magnus Andersson (S), socialnämndens ordförande.

KG Andersson är ordförande i Sydnärkes FUB, som ligger bakom anmälan till Socialstyrelsen. För honom är det solklart att kommunen snarast ska dela på de båda boendeformerna.

Ständig utveckling– Det är en självklarhet, dels av respekt för rekommendationerna från Socialstyrelsen, men främst med tanke på personerna som bor där och på personalen. En delning måste ske fortast möjligt, säger KG Andersson.

Enligt Håkan Andersson, kommunens individ- och familjeomsorgschef, pågår hela tiden en utveckling av boendet.

– Det sker anpassningar och förbättringar hela tiden. Bland annat har vi utökat bemanningen på kvällarna, så att de korttidsboende har bättre möjligheter till aktiviteter, säger Håkan Andersson.

För KG Andersson handlar det om att de verksamheterna helt enkelt inte ska kombineras eftersom de boende blir lidande av det.

– Man får inte offra kvaliteten på snålhetens altare, säger KG Andersson.

Mer läsning

Annons