Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stillsam väntan på drag

De taktiska, unga talangerna tycks söka andra utmaningar än schack. Den slutsatsen kunde dras i Kullängens samlingssal i går.

Annons
Efter en dryg kvarts funderande händer det plötsligt: svart bonde flyttas ett steg framåt. BILD: JAN WIJK

16 skarpa hjärnor möttes i går i Kullängens samlingssal när Eskilstuna gästade hemmalaget, Kumla-Hallsbergs schacksällskap. Det gällde fjärde omgången av sju i schackens division 1 östra. En vanlig dag i Schack-Sverige med bortemot sex timmars hjärnkamp, tickande klockor, termoskaffe, djupa suckar och ansikten begravda i handflatorna i avvaktan på nästa drag.

Det är nu några år sedan Hallsberg var ordentligt i ropet i schacksammanhang. 2005 arrangerades den senaste internationella juniortävlingen på Hotell Stinsen. Turneringen lockade toppspelare från såväl Sverige som ett flertal europeiska länder.

Vid spakarna satt då Arne Nyberg och han är ännu aktiv i schacksällskapet.

– Fortfarande tycker jag att det är väldigt roligt. Jag har ett genuint intresse för schack och har varit engagerad här i 50 år sedan jag flyttade till Hallsberg.

Därmed har han ordentligt perspektiv på schackutvecklingen på orten.

För ett 20-tal år sedan lockade klubbens ungdomssektion bortåt 30 deltagare. Nu är ungdomsverksamheten nedlagd och i dag får man vara nöjd om en vanlig klubbkväll lockar tio spelare.

– Det är trender som går. Ett tag skulle alla spela schack, säger Arne Nyberg.

Läs mer i måndagens NA.

Förutom spelarna själva som emellanåt gick omkring och studerade andra bräden än sitt eget, så fanns det en och annan åskådare under schackmatchen i Kullängens samlingssal i går. BILD: JAN WIJK

Mer läsning

Annons