Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslagna spel väntar för Yvonne

Nu på lördag den 25 juli invigs den 14:e upplagan av Special Olympics World Summer Games på Memorial Coliseum i Los Angeles. En av dem som kommer att tåga in på arenan bakom den svenska flaggan är Yvonne Berger från Vretstorp.

Annons
Yvonne Berger hemma i trädgården i Vretstorp strax innan avresan till Los Angeles.

När NA träffar Yvonne Berger i villan i Vretstorp börjar det bli bråttom, det är snart dags att sätta sig i bilen för färd till Arlanda.

– Det känns fantastiskt stort att få vara med om en sådan här sak. Jag var med som ledare på European Games i Belgien, men det här kommer att vara ännu större, säger Yvonne Berger.

Special Olympics är ett OS för människor med intellektuella funktionshinder och till årets upplaga i Los Angeles beräknas 7 000 deltagare inom 26 olika idrotter, allt från bowling till ridsport via segling och volleyboll. Och så judo förstås, som är idrotten där Yvonne ingår i den svenska ledarstaben.

– Totalt har Sverige 61 deltagare med på spelen, varav sju i judo. Vi är tre coacher i den svenska judotruppen, som ger stöd och hjälp på plats. Men väl under själva matcherna får vi inte göra så mycket, säger Yvonne, som till vardags är engagerad i Kumla kampsportförening.

Hon har själv ingen bakgrund inom judon som aktiv, hennes inkörsport till sporten är dottern Jenny.

– Hon har varit med och tävlat dels på förra sommarspelen i Aten 2011 och i Europaspelen i Belgien i fjol bland annat. Jag har ju sett hur enormt utvecklande idrotten har varit för vårt barn och det kändes viktigt att engagera sig och vara med och bidra till att fler får den här chansen, säger Yvonne Berger.

Från och med i höst kommer hon att vara ansvarig för judodelen inom svenska parasportförbundet (tidigare handikappidrottsförbundet), men här och nu är det förstås spelen i Los Angeles som gäller.

– Folk här hemma förstår nog inte hur stort Special Olympics faktiskt är. Man räknar med 80 000 besökare på invigningen, artister som Stevie Wonder medverkar, precis som presidenthustrun Michelle Obama.

Hela den svenska truppen kommer dessutom få ett högtidligt mottagande på den svensk-amerikanska handelskammaren i Los Angeles, där bland andra Sveriges sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) är en av de inbjudna.

Spelen i Los Angeles är sett till antalet deltagare årets största idrottsevenemang i hela världen. Yvonne räknar med en upplevelse för livet, även om dottern Jenny får stanna hemma den här gången.

– Inom Special Olympics är det viktigt att alla får chansen att vara med på de stora tävlingarna, så därför kan man inte vara med varje gång. Men redan i oktober blir det en stor tävling igen i England och då åker vi ett helt gäng från Kumla kampsportförening, säger Yvonne Berger.

Mer läsning

Annons