Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort engagemang för Världens barn

Just nu pågår Radiohjälpens nationella kampanj Världens barn. Runt om i Sydnärke anordnas flera olika arrangemang och aktiviteter till förmån för insamlingen.

Annons
Insamling. Just nu pågår Radiohjälpens insamling Världens barn. Pengar samlas in i hela Sverige, både genom bössor och olika arrangemang. Arkivfoto: Heléne Berzelius

Insamlingen till Världens barn pågår hela året, men nu är den mest intensiva perioden. Det är också nu som kommunerna ”tävlar” mot varandra i Kommunkampen.

– De insamlade pengarna räknas samman, och slås sedan ut på antalet invånare i respektive kommun. Lekeberg låg förra året på plats sex i hela Sverige, men också Laxå stack ut. Där skänkte invånarna mycket, berättar Josefin Stålbert, regionsamordnare för Världens barn i Örebro län.

– Resultatet redovisas i SVT den 5 oktober. Evenemang som sker efter det kan också få räknas in genom att kommunerna gör en rimlig uppskattning av hur mycket man kommer att samla in, tillägger Josefin.

Här är ett urval av aktiviteter som anordnas i Sydnärke:

Bössinsamling sker på en mängd platser. Både av hjälporganisationer som står ute på evenemang såsom bygdedagen i Finnerödja den 4 oktober, men också genom utställda bössor i butiker och på andra offentliga platser. Det sker också många arrangemang, såsom konserter och uppträdanden.

Nu på lördag den 27 september klockan 17 är det exempelvis dags för galan ”Världens konsert” i Lekebergskyrkan i Fjugesta. Många lokala förmågor medverkar, bland annat Oscar Hagsten och bandet The lonely hearts club band, Joanna Lysén, kulturskolans elever och Angels voice. Det blir också pajbuffé och kaffe, gratis eftersom alla pengar som samlas in ska gå till Världens barn.

I Hallsberg anordnas en konsert till förmån för Världens barn i Adventskyrkan den 22 oktober. Det är Svenska kyrkan, Rädda Barnen och Kulturskolan som arrangerar den gemensamt.

I Laxå kommer Svenska kyrkan att anordna en ”klädbytardag” i Casselgården den 18 oktober, där bordshyran går till insamlingen.

I Askersund skänker Röda Korset Kupan sin dagskassa varje dag fram till den 4 oktober. Den 25 oktober arrangerar Kulturskolan en konsert i Sofia Magdalena kyrka, då det också blir bössinsamling för Världens barn.

I Kumla kyrka arrangeras också en konsert nu på lördag den 27 september klockan 18 med alla barnkörer i församlingen samt barnkörer från Kulturskolan.

Hur hittar man information om allt som händer?– Eftersom det är många olika organisationer och aktörer som deltar, och allt är på frivilligbasis, finns inget samlat program. Arrangörer brukar i stället marknadsföra själva exempelvis i NA. På Världens barns webb finns stora evenemang inlagda, förklarar Josefin Stålbert.

Mer läsning

Annons