Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort hjälp-behov ökar socialens kostnader

Fler och fler behöver hjälp. Kommunens kostnader för försörjningstöd, socialbidrag, ser ut att bli ännu dyrare än i fjol. Enligt prognosen kommer årets nota sluta på totalt 9,5 miljoner kronor.

Annons

Socialnämnden har inlett ett långsiktigt arbete för att på allvar få en budget i balans. Men de växande kostnaderna för försörjningsstöd riskerar återigen att få båten att kantra.

– Den posten kommer att dra över rejält vid årets slut, säger nämndens ordförande Magnus Andersson (S).

Kommunen har avsatt 5,1 miljoner kronor till försörjningsstöd i budgeten för 2011. Kostnaden är alltså på väg mot nästan det dubbla.

– Förra året slutade försörjningsstödet på 8,2 miljoner. Så situationen ser mörkare ut för 2011.

Beror det på att tillgången på jobb kan vara på tillbakagång igen?

– Vi uppfattar att det handlar om helheten i samhället. Människor behöver extra stöd när inte stämplingspengar och sjukförsäkringar täcker upp. Det blir kommunerna som får ta ansvaret, säger Magnus Andersson.

Gör ni något mer än att ge ekonomisk hjälp?

– Ja, vi försöker hitta lösningar och stötta så gott det går. Via vår arbetsmarknadsenhet, i Möjligheternas hus, gör vi allt för att hjälpa folk komma ut i arbete, säger Magnus Andersson.

Som NA har berättat tidigare bär kommunen också ansvaret när barn och ungdomar behöver stödplacering i boende utanför hemmet. Enligt Magnus Andersson ökar även dessa ärenden, trots att kommunen arbetar aktivt med förebyggande insatser på hemmaplan.

När det gäller socialnämndens underskott totalt har Magnus Andersson ingen siffra att presentera ännu. Delårsbokslutet är på väg att sammanställas. ”Bromsa och vänd” är nämndens honnörsord i höst.

Barbro Isaksson

019-15 54 12

[email protected]

Mer läsning

Annons