Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surfplattor blir hjälp till elever

Hallsbergs kommun har gjort en satsning på att eleverna ska kunna få en egen läsplatta. Folkasboskolans sjuor fick ta emot de första i går.

Annons
Information. IT-pedagog Malin Larsson och IT-samordnare Johan Bohlin från Hallsberg kommun informerar 7A och B i Folkasboskolan om surfplattorna. Foto: Veronica Svensson

– Det är roligt och spännande, och kul att det är just vi som får de första, säger William Holmgren i 7B.

Stämningen är på topp när utdelningen ska ske, och det firas lite extra med fika. Sedan ett år tillbaka har ett projekt pågått i kommunen för att öka tillgång till datorer och tekniska hjälpmedel i skolan. Valet föll på en surfplatta från Microsoft.

– Plattor har snabb uppkoppling och uppstart, och det var viktigt med Windows-miljö eftersom det är vad lärarna jobbar i, säger Johan Bohlin, IT-samordnare.

Rektorn Birgitta Åberg Andersson på Folkasboskolan berättar att det är rektorns ansvar att se till att alla elever har tillgång till datorer:

– Alla har inte den tillgången hemma och det är viktigt med en likvärdig skola.

Plattorna ska användas i undervisningen och förhoppningsvis öka lusten till lärande. Även eleverna i klasserna ett och fyra kommer att få tillgång till surfplattor, men får samarbeta två och två.

– Det är en bra tillgång i undervisningen. Man kan snabbt och effektivt få ut information till elever, och de kan enkelt söka själva, säger Jonas Gustavsson, mentor i 7B.

Fakta om läsplattor: Hallsbergs kommun satsar på ökad tillgänglighet till tekniska hjälpmedel i skolan. Projektet startade för cirka ett år sedan, där en arbetsgrupp undersökt möjliga alternativ.

Alla elever i årskurs sju får en egen surfplatta, Microsoft Surface, som de får ha under hela sin högstadietid. Elever i årskurs ett och fyra får också plattor, men de får dela och samarbeta.

Inom tre år ska alla kommunens låg-, mellan- och högstadieelever ha tillgång till surfplattorna.

Utdelning. Alice Eugensson och Klara Östensson i 7B tar emot sina surfplattor av Johan Bohlin.

Mer läsning

Annons