Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svahnhoppet kvar om räddad central

Inget beslut är taget ännu, men det mesta tyder på att Trafikverket kommer att lägga ned trafikledningscentralen i Hallsberg. Hallsbergs kommunalråd Andreas Svahn (S) har dock inte gett upp hoppet.

Annons
Mycket tyder på att trafikledningscentralen i Hallsberg läggs ned.Arkivfoto: Lennart Lundkvist

Utredningen om hur landets framtida trafikledningssystem ska se ut är under arbete, men inte länge till.

Snart ska ett så kallat inriktningsbeslut fattas:

– Vi ska ta ett inriktningsbeslut för hur vi vill att systemet ska se ut i slutändan, säger Bengt Olsson, kommunikationschef vid Trafikverkets trafikledningsavdelning.

– Jag kan inte svara på när det tas, men troligen under förvåren, säger Olsson.

2019 ska det nya trafikledningssystemet vara i gång. Sedan kan det dröja fram till 2025 innan det är helt inkört, menar Olsson.

I Hallsbergs kommuns remissvar har man föreslagit att sex, istället för fyra, trafikledningscentraler ska vara kvar – däribland den i Hallsberg.

– Vår bedömning är att utredningen har en slagsida med alldeles för stort fokus på persontrafiken. Jag är rädd för att man missar godstrafiken. Jag upplever att Trafikverkets styrelse är medveten om att det finns en obalans i förslaget, säger Andreas Svahn (S), kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg.

Även om det lutar åt att beslutet tillslut blir att fyra trafikledningscentraler ska läggas ned ger inte Andreas Svahn upp hoppet:

– Då görs det först 2019. Då har vi tid på oss att fundera på hur vi ska gå vidare. Förutsättningarna kan mycket väl ändras, säger Andreas Svahn, som tror att mycket kan hända under resans gång.

Läs mer i torsdagens NA.

Mer läsning

Annons