Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svampar blev lyft för arbetslös

Det växer redan champinjoner i Hallsberg. Jo, ni läste rätt. Mitt i vintern skördade Karen Tsakanyan hundratals kilo av den läckra matsvampen. Men så är han också professionell odlare.

Annons
Champinjonodling mitt i Hallsberg. För tre-fyra år sedan fick Karen Tsakanyan idén. Men då jobbade han på Atria Lithells i    Sköllersta och hade inte tid att starta eget. Men när han blev uppsagd i fjol tog han upp idén på nytt.

– Jag förverkligade min idé som jag burit på i fyra år när jag tillsammans med ett 30-tal medarbetare blev uppsagd från Lithells i Sköllersta förra hösten, berättar han.

– Det började i liten skala hemma i garaget på Långängen. Men från mitten av februari finns mitt företag här på Vadsbrons industriområde i Hallsberg, fortsätter Karen.

Det innebär att han nu kan öka skörden från 300 kilo till ett ton champinjoner i månaden.

– Jag är i uppbyggnadsfasen och bearbetar marknaden i närområdet.

– I dag har jag butiker i Hallsberg och Kumla som kunder, men jag har flera affärer i Örebro som visat sitt intresse nu när jag fått en så kallat IP-certifiering.

– Det innebär att företaget har en dokumenterad kvalitetssäkrad produktion, berättar Karen Tsakanyan.

Han tror benhårt på sin affärsidé. Närodlat och miljövänligt är två säljande ord i livsmedelsbranschen.

– Jag skördar på kvällen innan eller samma dag som jag levererar champinjonerna ut till butik. Så mycket färskare kan det inte bli.

Ett par gånger i månaden får Karen och hans kolleger runt om i Sverige lådor levererade från Tyskland. De innehåller jord och så kallad substrat, det organiska material vari svampen växer.

Drömmer om gårdsbutik

– Det finns vad jag vet ingen liknande odling i Örebro län, men jag har kontakt med kolleger i andra delar av Sverige som hjälper mig med råd och tips.

I dag har Karen två odlingsrum där det ska vara 85-90 procents luftfuktighet och 17 grader varmt.

– Det svåraste är att lära sig vattna drivbänkarna. Det får inte bli för blött eller för torrt. Men jag lär mig undan för undan.

Hans mål är att utöka odlingen till tre-fyra ton i månaden i framtiden. Det finns lokaler vägg i vägg där verksamheten kan växa.

Han drömmer också om att öppna en liten ”gårdsbutik” i framtiden, där allmänheten ska kunna köpa färska champinjoner.

Har ”fuskat” som tunnbindare

Karen är egentligen utbildad till veterinär i sitt tidigare hemland Armenien. Men det krävs en kompletterande utbildning för att få licens i Sverige.

– Den tuffa arbetsmarknaden fick mig att starta eget. Jag måste ju försörja mig, säger Karen Tsakanyan och berättar att han också fuskat som tunnbindare.

– Det är ett familjeyrke som gått i arv i fyra generationer. Jag har lärt mig det sedan barnsben och startade ett hobbyföretag som gjorde ektunnor för whisky, vin och konjak.

– Jag är lite passiv just nu, men har haft kontakt med flera tillverkare. Så jag kanske tar upp det som ett komplement till svampodlingen en dag.

Läcker svamp. Karen Tsakanyan tror stenhårt på sin idé, närodlat och miljövänligt är det som gäller alltmer i livsmedelsbranschen.

Mer läsning

Annons