Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svennevad utan vatten och avlopp – ledningar grävdes av vid vägbygge

Arbetet med nya riksväg 51 från Kvarntorp till Svennevad har gått snett. Ledningar har grävts av så boende i Svennevad är utan vatten.
"Det sprutar åt alla håll vid läckan"

Annons

Vid 15-tiden ställdes en vattentank ut vid kyrkan i Svennevad. En skylt på tanken anger att det är dricksvatten. Runt 100 fastigheter på orten är utan både vatten och avlopp.

Det var nu på tisdagseftermiddagen som haveriet skedde. Enligt Niklas Hasselwander, teknisk chef i Hallsbergs kommun, har man grävt av en överföringsledning i samband med vägbygget Kvarntorp-Svennevad.

– Det här är ett dåligt scenario. De boende i Svennevad har varken vatten eller avlopp, säger han.

Personal är på plats i Svennevad. Det har ställts ut en vattentank, och mer vatten är på väg. De boende uppmanas att hämta vatten från tankarna.

– Det kommer ta ett tag att få ordning på detta. Det är vad jag kan säga nu, säger Niklas Hasselwander.

Från kommunens meddelades vid 15-tiden att en vattentunna har ställts ut vid kyrkan i Svennevad. Det ställs också ut en vattentunna på Billsgårdsvägen.

Det är fortfarande oklart när vattnet kan vara tillbaka i kranarna. Läckan lokaliserades under eftermiddagen, strax norr om Svennevad, där både vattenledning och avlopp är avgrävt. Det är fullt med vatten på platsen.

– Just nu sprutar det åt alla håll. Det är ett rätt stort jobb att laga det här. Men vi kommer inte åka härifrån förrän det är klart. Det blir nog natt, säger Hans Berglund, avdelningschef inom drift och service i Hallsberg kommun.

När vattnet kommer åter måste det kokas innan användning, det vill säga allt vatten som ska förtäras, betonas från kommunen. Vattnet kokas fram till att annat meddelas.

Peter Lidberg är VA-chef i Hallsbergs kommun. Han räknar också med en lång natt där prio ett är att få igång vattnet i Svennevad igen.

– Det rör sig om ungefär 100 fastigheter som är utan vatten och avlopp, säger han.

När det gäller avloppen så går det inte att spola mer än en gång efter vattenstoppet. Pumpstationen fungerar inte heller normalt, utan där räknar Lidberg med att klara tömningen med hjälp av slamsugningsbil.

Kommer ni köra ut någon form av torr-toaletter till invånarna?

– Det är inget vi planerat i nuläget. Som regel brukar inte driftsstörningar vara så många timmar. Vi får se hur det går i kväll.

Information om läget i Svennevad väntas komma ut löpande via Hallsbergs kommuns hemsida.

Det är oklart när vattnet kan vara tillbaka. Trafikverkets entreprenör samt personal från Hallsbergs kommun räknar med att jobba hela natten om så behövs för att laga läckan och få igång vattnet.

Mer läsning

Annons