Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigesjuan Calle finalklar i fysiktävling

Sjua i Sverige på fysik. Det kan Carl-Joar Karlsson från Askersund titulera sig. Han har gått vidare till final i tävlingen Wallenbergs fysikpris, som avgjordes i januari. Och hela fysikklassen ska åka till partikelfysiklaboratoriet i Cern

Annons
Laboration. I fysiksalen finns många olika apparater för laborationer. Här testar eleverna en som förklarar varför man inte får en stöt när man sitter i en bil under åskväder. I själva apparaten står Per Granlund, och tittar på gör Max Sundkvist, Jakob Kaliff, Carl Joar Karlsson, Axel James Dobson Malmberg och läraren Marcus Erhagen. Foto: Katarina Hanslep

Hallsberg/Askersund. Carl-Joar Karlsson som bor i Askersund läser fysik 3 på Alléskolan och deltog i tävlingen den 23 januari.

– Det var ett prov som tog fem timmar med sex olika uppgifter att lösa, berättar Carl-Joar.

Tävlingen är individuell, men hela klassen deltar. Utifrån den går de 15 individuellt bästa i landet vidare till finalen och träningslägret på Chalmers i Göteborg den 10–14 mars. I finalen ingår inte bara provet, utan också studiebesök och laborationer under en vecka tillsammans med de 14 andra bästa i tävlingen.

Totalt 546 elever från 74 skolor deltog. De som placerade sig högst är prestigefyllda gymnasier i universitetsstäder som Stockholm och Lund. Hela fysik 3-gruppen, som består av fem elever, gjorde bra ifrån sig och presterade över medelpoäng i riket.

Och trots hårt motstånd lyckades Carl-Joar från Alléskolan ta sig in på en sjundeplats i landet.

Uppgifterna innehöll både räkneuppgifter och resonemang, om områden som strålning, gifter, tryck och energi.

– En uppgift handlade till exempel om att beräkna kraften från lufttrycket i en frys precis efter att man har stängt den, berättar Carl Joar. Med fanns en bild på en man som stod framför en frys, så man kunde uppskatta ungefär hur stor den var.

Uppgifterna handlade också om att föra sannolika resonemang i text.

– Jo, det var svårt, men kul också, säger Carl Joar.

Han har planer på att plugga vidare inom fysik och tänker söka en utbildning med medicinsk teknik.

Klassen är den enda i Örebro län som pluggar fysik 3 och har det tre-fyra gånger i veckan. Det är kul, fast ändå inte, säger de.

– När hela tavlan är översållad med formler så kan det förstås kännas lite mycket, säger Max Sundkvist.

– Den stora fördelen är att man får användning av matten, säger Carl-Joar.

För matematiken är det ämne som klassen studerar mer än fysik.

– Det bästa med fysiken är att man får en uppfattning om hur allting hänger ihop, säger Per Granlund. Stora sammanhang förklaras med fysiken.

Läraren Marcus Erhagen är mycket stolt över klassens prestationer och berättar om ett engagerat gäng.

Och hur gjorde klassen för att lyckas så bra i den prestigefyllda tävlingen?

– Vi går inte bara igenom det som är lätt. Det vore att nervärdera elevernas intellekt att inte ta sig an den komplexa fysiken, säger Marcus Erhagen.

Om Carl-Joar tar sig vidare även i tävlingen i Göteborg, väntar VM i fysik i Kazakstan, i juli.

Alla eleverna som läser fysik 3 på Alléskolan ska åka på studieresa till Cern i Schweiz, världens största partikelfysiklaboratorium.

 – Det känns jättespännande, och är man intresserad av fysik är ju Cern det mest intressanta man kan se, säger Per Granlund som går i klassen.

Klassen har beviljats ett stipendium från ett internationaliseringskonto på Alléskolan, som delar ut pengar till studieresor utomlands.

– Eftersom vi inte är så många i klassen tyckte jag att det skulle fungera, säger Marcus Erhagen, klassens lärare.

En del av kostnaden för resan betalar eleverna själva.

Laboratoriet i Cern startades 1954 och är ett forskningssamarbete mellan ett antal europeiska länder. 9 000 av Europas vassaste fysiker är verksamma i Cern och laboratoriet har fostrat flera Nobelpristagare i fysik. Mest känd är Cern för LHC, partikelacceleratorn, som används för att undersöka universums allra minsta beståndsdelar, kvarkarna. Cern är inte öppet för allmänheten, men studiegrupper är välkomna på besök.

Eleverna från Alléskolan kommer att få specialvisningar i laboratoriet, eftersom Marcus Erhagen tidigare har besökt Cern.

Mer läsning

Annons