Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Synd att skrota en bra verksamhet”

I Hallsbergs kommuns verkstad har de satt en ära i att sopbilarna alltid ska vara i ordning.– Synd att skrota en verksamhet som fungerat så bra, säger mekanikern Kenneth Karlsson.

Annons
skeptiska. Verkstadskillarna Roger Persson och Kenneth Karlsson tycker det är synd att kommunen tar bort renhållningen ur egen regi.

 Roger Persson och Kenneth Karlsson är färd med att skruva på en motor i gatukontorets verkstad. De har olja upp till armbågarna.

– Det här med att bilda kommunalförbund har varit på tapeten många gånger. Men Kumla och Hallsberg har alltid hoppat av, för de har haft så starka egna organisationer, säger Kenneth och rätar på sig.

Men den här gången hoppade inte Hallsberg av. Det betyder att kommunens team vid gatukontoret splittras, renhållningspersonalen får nya förbundet som arbetsgivare i stället.

– För tekniska sidan är det ett stort tapp. På verkstaden har 30-40 procent av jobbet legat på renhållningen, och lokalerna här är anpassade för deras fordon, förklarar Kenneth.

Politikerna i Hallsberg, Laxå, Lekeberg och Askersund var dock eniga när beslutet fattades i fjol. Med ett kommunalförbund väntas avfallshanteringen utvecklas och bli mer effektiv.

Men Kenneth och Roger säger så här:

– De biter sig i svansen. Det är inte lätt att dra i gång ett åkeri för förbundet. Det kommer bli entreprenad, vilket är tråkigt. Renhållningen har varit ett flaggskepp i Hallsberg.

Mer läsning

Annons