Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tåg passerade - trots totalstopp

Polispatrull begav sig ut på spåren för att leta efter en person, med löfte om att tågen stoppats i Hallsberg. Ändå passerade två tåg på sträckan.

Annons

Den 5 maj var polispatrull på plats i ett spårområde i Hallsberg för att leta efter en person som setts gå ut på spåren. Från Trafikverket hade de fått klartecken att inget tåg skulle passera under tiden. Men efter ett tag passerade två tåg.

– Ledningscentralen uppfattade att det skulle vara totalstopp, men det var det inte, säger Lars Hjärtsjö operativ chef för polisen i Hallsberg.

Enligt tillbudsanmälan visade det sig att Trafikverket bara stängt av två av totalt fem till sju spår.

– Om det är personer som missuppfattat varandra, någon som tryckt på fel knapp eller något tekniskt fel vet jag inte. Det är en sak för Trafikverket så småningom.

En utredning har påbörjats.

– Men det är inget som görs på en vecka. Sedan har vi också anmält det till Arbetsmiljöverket som ett lite allvarligare tillbud. Nu var det inte så allvarligt, eftersom det aldrig var någon fara för patrullen och tågen åkte dessutom sakta.

Men det är ändå allvarligt att det sker?

– Ja, åtminstone allvarligt att det sker en missuppfattning om det nu var en missuppfattning. Om tågen kommit fort hade det kunnat ske en allvarlig incident. Men vi har en tillbudsanmälan för att utreda och se till att det inte sker igen, Lars Hjärtsjö.

Mer läsning

Annons