Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tårttävling för hjärtebarn

Temadagen ”Mat med hjärtat” lockade många till Viby på lördagen.
– Det här tänker vi fortsätta med, säger Ulrika Fredriksson, en av initiativtagarna.

Annons
Läckra tävlingsbidrag. Mia Arvidsson och Nina Glattfelder ställer fram de 14 bidragen till tårttävlingen.

Nätverket Viby kvinnliga företagare startades i vintras och består av närmare 20 medlemmar. I går arrangerade de tillsammans med Viby församling temadagen ”Mat med hjärtat” i Viby församlingshem där allt överskott gick till Hjärtebarnsfonden.

– Vi gör detta av flera anledningar. Det är kul när det händer något, vi vill visa upp oss och det blir något trevligt för Viby. Att vi dessutom kan skänka ett överskott är en jättebonus, säger Ulrika Fredriksson, Viby kvinnliga företagare.

På nedervåningen i församlingshemmet visade några av bygdens lokala butiker upp sig och det serverades mat och fika. På övervåningen turades en rad föreläsare om att tala om bland annat mat, klimat och Hjärtebarnsfonden.

”Tjejsnack”

Dagens stora dragplåster var punkten ”tjejsnack” med Marie Kühler Flack. Hon ville delta på temadagen då hon själv har ett barn med ett medfött hjärtfel. Eftersom rubriken på Marie Kühler Flacks tal var tjejsnack fick alla karlar sig en hel del kängor, till publikens stora glädje.

Under dagen korades även ”2012-års bästa tårta i Viby”. Totalt tävlade 14 tårtor om den fina titeln. Juryn bestod av representanter från Viby hembygdsförening, byalaget, gillet, församlingshemmet och restaurang Brändåsen.

Som farmors

– Den här kan man äta mycket av, konstaterar Torbjörn Åkesson, från byalaget, efter att ha smakat på en av de 14 tårtorna.

– Jag tycker att det var en bra botten men annars inget särskilt, anser Nina Glattfelder, gillet, om en annan.

– Den här är en sådan traditionell som farmor gjorde. Men det var lite för lite smak, tycker Kerstin Fahlström, husmor i församlingshemmet, om en tredje tårta.

Det var sannerligen ingen lätt uppgift juryn hade tagit på sig och efter att ha provsmakat ungefär hälften av tävlingsbidragen utbrast Kerstin:

– Det börjar kännas i magen nu ...

Efter lite diskussion blev segrare till slut Angela Krus från Vretstorp med sin moderna tårta av kladdkaka och jordgubbsmousse.

Dagen avslutades med en konsert i Viby kyrka med Gospel voice från Askersund.

Provsmakning. Tårtjuryn hade inte ett lätt jobb när de skulle kora en vinnare av de 14 tårtbidragen. Nina Glattfelder, gillet, Lennart Pettersson, hembygdsföreningen, Torbjörn Åkesson, byalaget, Kerstin Fahlström, församlingshemmet, och Sandra Emanuelsson, konditor på restaurang Brändåsen.

Mer läsning

Annons