Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiden är ute för förfallet uthus

Det nedgångna uthuset i Hjortkvarn har hanterats av olika myndigheter mer än 50 gånger. Men nu ser ärendet ut att ha nått vägs ände. Kronofogden har sagt ja till handräckning och kommer att riva byggnaden.

Annons

Anne Carlkvist Fors (S) är ordförande i miljö-, bygg- och myndighetsnämnden i Hallsbergs kommun. Hon vågar knappt tro att det är sant, att den nära sex år långa följetongen med det förfallna uthuset i Hjortkvarn går mot sitt slut.

– Jag hoppas det är klart nu. Det här är en process som tagit mycket tid och resurser, säger hon.

Kronofogden river

Nämnden vände sig till Kronofogdemyndigheten i höstas och ansökte om handräckning för att kunna riva byggnaden. Det blev fastställt att uthuset skulle rivas, och kommunen gavs möjligheten att göra det själv.

– Som situationen har varit anser vi att det är bättre att kommunen håller fingrarna borta i verkställandet. Kronofogden river uthuset och kräver sedan ersättning av ägaren, säger Leif Welander, kommunens miljöchef.

I beslutet ingår också att tomten ska snyggas till.

Ägare till fastigheten är Lars Widarsson. Kommunen inledde diskussionerna med honom år 2006. Redan då var taket delvis rasat och underhållet av fastigheten eftersatt.

Ägaren överklagade

Både invånare och företagare i Hjortkvarn har varit engagerade i frågan genom åren. De har haft svårt att förstå varför det ska ta så lång tid att få något gjort åt förfallet.

Markägaren har å sin sida inte tyckt att det är någon fara med uthuset. Han har sagt att han tänker rusta upp det efterhand när han har tid.

Widarsson har överklagat beslutet ända upp i Regeringsrätten. Men rätten meddelade inte prövningstillstånd och myndigheternas besked har stått fast.

När NA ringer upp Lars Widarsson på torsdagen för en kommentar till rivningsbeslutet är han inte intresserad av att prata med tidningen.

– Jag orkar inte prata mer om det här, säger han

Det som återstår i ärendet är frågan om ersättning för rivning. Om inte Lars Widarsson kan stå för kostnaderna så landar notan hos kommunen.

Mer läsning

Annons