Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillgänglighet i fokus under festivaldag

Vad en vanlig kabel kan ställa till med för en rullstolsburen. Det fick Hallsbergspolitikerna lära sig i går eftermiddag.

Annons
I serveringen erbjöds inte bara kaffe med dopp. Här kunde också hoppfulla lämna in tävlingskuponger i det musikkryss som var en av programpunkterna på Hela torget gungar. Bild: JAN WIJK

Musikunderhållning, presentation av olika handikappföreningar och en upplevelsetävling för Hallsbergspolitikerna. Det var en del av programmet när tillgänglighetsfestivalen ”Hela torget gungar” arrangerades för första gången i går.

Oscar Karlsson är en av dem som har varit och planerat festivalen.

– Vi ville visa hur det kan vara att ha ett funktionshinder, förklarade han syftet med dagen.

Han gav som exempel hur svårt det kan vara för personer med olika handikapp att ta sig fram på en kullerstensbelagd gata. Ett underlag som andra bara anser vara snyggt och trivsamt.

Rullstol

Ett tiotal Hallsbergspolitiker fick inte bara lyssna till erfarenheter från funktionshindrade, de fick även uppleva hur det kan vara att ta sig fram i rullstol. Rullstolsbanan inleddes med det till synes enkla momentet att ta sig över en tre-fyra centimeter tjock kabel. Därefter blev det både slalomkörning och ”rampbestigning”. Och inte var det särskilt lätt, det kunde var och en i publiken se.

Lena Thorin Petersson från ABF var en av dagens utställare. Hon marknadsförde framför allt kursmaterialet ”Din egen makt” som riktar sig till personer med funktionshinder av olika slag.

– Det är viktigt att den här gruppen kommer fram, ansåg hon.

Hon tyckte att ”Hela torget gungar” var ett lyckat och bra initiativ.

– Vi får hoppas att det kan bli en tradition, sade hon.

– Men då ska vi ha bättre väder, inflikade Michael Sandkvist från Synskadades riksförbund, som delade utställningstält med Lena Thorin-Petersson.

Nya medlemmar

Förutom vädret var han dock nöjd med dagen.

– Att få visa på vikten av bra tillgänglighet är det viktigaste. Sedan tar vi gärna en och annan ny medlem också, sade Michael Sandqvist.Text och bild: Jan Wijk

Slalom. Här hjälper Miljöpartiets Pernilla Wikander-Eklund partikollegan Magnus Lander att klara slalombanan. Ibakgrunden skymtar Lennart Jansson från Örebro läns handikappidrottsförbund, som höll i tävlingen.
Kryssade. Linda Sundström, närmast i bild, var en av de som var med när hela torget gungade. Här lägger hon sista handen vid musikkrysset.

Mer läsning

Annons