Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio miljoner plus satte guldkant på tillvaron

En vänskaplig debatt med inslag av prosa. Så kan måndagkvällens kommunfullmäktige i Hallsberg beskrivas då årsredovisningen för 2014 fastställdes.

Annons
Väl godkänt. Skolan i Hallsberg förbättrade resultaten i fjol, och budgeten gick ihop.

Som NA berättat gick Hallsbergs kommun plus år 2014 med 10,5 miljoner kronor.

Resultatet går inte att slå sig till ro med, men alla som jobbat måste få glädjas, menade kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) när han summerade året som gått.

– Vi har mycket att vara stolta över. År 2014 var ett år då vi vände utvecklingen och nådde ett överskott på drygt tio miljoner av egen kraft, sade han.

Andreas Svahn pratade om den nya visionen och måldokumentet som nu är kommunens ledstjärna. Han lyfte också upp bostadsbyggandet som pågår och utvecklingsprogram som tagits fram. Långsiktigt behöver dock resultatet stärkas, påpekade han.

– Vi har stora investeringsbehov i både skola och vård.

Torbjörn Appelqvist (M) ansåg att resultatet var bra, men inte riktigt bra. Han anser att de behöver ta höjd för investeringar. Appelqvist vill också ha mer genomlysning av verksamheten.

– Hur ligger vi till i en jämförelse? Får vi bästa service för de pengar vi lägger ut, undrade han.

Appelqvist var heller inte nöjd med hur bidragen till Verdandi och Folkets hus-föreningarna redovisades, totalt en dryg miljon. Han ville ha beloppen mer specificerat.

Lotta Öhlund (MP) inledde med några ord om vikten att vara del av ett sammanhang, nästan som en dikt. Hon valde också att lyfta fram av det goda.

– Vi har återigen ett positivt resultat, återigen utan att höja skatten. Det är så bra gjort av alla inblandade, sade hon.

Tomas Hagenfors (KD) räknade också upp en rad saker som var bra i fjol.

– Men jag är bekymrad över att sjuktalen ökar bland kommunens anställda. Jag ville ha åtgärder mot det nedskrivna i måldokumentet, men så blev det inte.

Andreas Svahn påpekade att den oron delar de alla, därför ska nu ett åtgärdsprogram fram.

Anders Lycketeg (C) ansåg att kommunens handikapp-politiska program är blekt. I övrigt var han nöjd över revisorernas bekräftelse om att kommunen bör nå 2 procent i överskott.

– Det har jag lyft många gånger från den här talarstolen.

Siw Lunander (S) är stolt över den positiva utvecklingen som skolan gjort, med bättre resultat.

– Och i dag väljer kommunens elever att stanna i Hallsberg, och flera som valt andra skolor kommer tillbaka, sade hon.

Magnus Andersson (S) berättade om det ökade trycket inom vård och omsorg som gjorde att social- nämnden gick back 5.6 miljoner. Kanske var han kvällens gladaste när fullmäktige senare beslutade att nämnden slipper ta med sig det underskottet in i 2015.

Mer läsning

Annons