Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio sjuka av dåligt sköljd sallad

Ett tiotal personer blev matförgiftade efter att ha ätit smörgåsar från ett café i Hallsberg. Bristfällig hantering av grönsalladen misstänks ligga bakom utbrottet.

Annons
skölj! Ett café i Hallsberg brast i hanteringen av salladen. Ett tiotal personer blev matförgiftade. Arkivfoto: Håkan Risberg.

Det var en personalgrupp från ett företag i Hallsberg som hade beställt smörgåsarna till en träff. Efter måltiden sjuknade gruppen med kräkningar och diarré, och man misstänkte att de blivit matförgiftade.

– I det här fallet fanns en gemensam nämnare. Samtliga hade ätit av smörgåsarna och de var flera som drabbades på en och samma gång, konstaterar Leif Welander, miljöchef i Hallsberg.

Ganska omgående fanns anledning att misstänka att grönsalladen på smörgåsarna var boven i dramat. Provtagning gjordes och analysen visade på förhöjda värden av bakterien bacillus cereus.

Normalt lever denna bakterie i jord och är vanligt förekommande. Men den kan också bli en så kallad sjukdomsalstrare i mat som inte hanteras korrekt.

– Hanteringen av salladen på platsen var inte alldeles bra. De har inte varit tillräckligt noggranna, säger Welander.

Det visade sig att caféet använde sallad i kruka. Man har tyckt att den salladen är fin och fräsch, men rutinerna runt sköljning och förvaring har brustit.

Caféet har nu bytt sallads-sort. De har även fått information och förhållningsregler från miljökontoret.

Mer läsning

Annons