Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejerna tillbaka på fotbollsplanen

När 25-årsjubilerande Transtenscupen sparkade i gång under lördagen var det första gången på många år som det fanns flicklag med i fotbollsturneringen.

Annons

Trots att klockan bara passerat nio på förmiddagen förberedde sig flickorna i arrangerande IFK Hallsberg Fotbolls F9/10-lag för dagens andra match. Att det var ett revanschsuget gäng – förlust i första matchen med 4–1 – gick inte att ta miste på när tränaren Robert Qvarsell gick igenom taktiken.

Men redan innan matchen mot Adolfsbergs IK blåsts i gång på plan 9, linkade IFK:s enda 10-åring av planen.

– Vad gör man när man har ont i ett knä, undrade Frida Lang.

Efter en koll gav ändå tränare Qvarsell klartecken till spel.

– Frida är den enda i laget som är tio, resten är ett år yngre, förklarade han.

När väl laget utsett en kapten för den här matchen, och pep-ramsan är avklarad, ställer laget upp för avspark. På ett ganska tidigt stadium står det klart att Adolfsbergslaget kommer bli en svårslagen motståndare.

Bara en kort stund efter avspark ramlar det första Adolfsbergsmålet in.

– Kom igen tjejer. Dags att ta ut fingrarna ur håret och munnen, manar Robban, som spelarna kallar honom, från sidlinjen.

I takt med att motståndarlagets bollar rullar in i Hallsbergsmålet gör smällarna mot smalbenen ondare med mer tårar som följd. Men när Frida Lang tröstmålar till 4–1 på en frispark är tårarna glömda och det är idel leenden när lagkamraterna grattar henne till målet.

Under halvtidsvilan är det dags för målvaktsbyte. Ebba Segerström byter till målvaktströja, handskar och keps för att ta plats mellan stolparna i Hallsbergsmålet.

– Tänk inte på att vi ligger under, resultatet är oväsentligt. Nu går vi ut och kämpar och gör en bra halvlek, peppar tränare Qvarsell.

Tjejerna tar honom på orden och kämpar allt de kan. Men övermakten i form av Adolfsbergs storvuxna tjejer blir för mycket. Då räcker det inte ens att Ebba i målet slänger sig efter bollarna så att kepsen flyger all världens väg.

Inte ens Adolfsbergsspelarna klarar av att hålla reda på om matchen slutade 8–1 eller 9–1.

– Det är jättekul att vi får spela i cupen, och då gör det inte så mycket om vi förlorar. Men det är roligare att vinna, erkänner Ebba Segerström efter slutsignalen.

Efter att ha tackat motståndare och domare för en bra match samlar tränare Qvarsell laget.

– Jättebra kämpat. Nu är det en timme till nästa match. Se till att få i er mat och mycket vatten, och så försöker ni hålla er i skuggan, förmanar han spelarna.

Inga sura miner. Trots de stora förlustsiffrorna, var det bara glada miner hos Hallsbergstjejerna när de tackade motståndarlaget för god match.
Kepsen flög. I andra halvlek vaktade Ebba Segerström målet så intensivt att kepsen flög all världens väg när hon kastade sig efter bollarna.
Omplåstrade. Ledarduon i IFK Hallsbergs flicklag fick se över skavsår och småblessyrer i halvtidsvilan.

Transtens­cupen 2014

Det är 25:e året fotbolls-cupen spelas.

Cupen spelas både lördag och söndag.

De 166 anmälda lagen är alla tiders rekord.

Cupen spelas på 16 fotbollsplaner för 7- och 9-mannalag.

Till årets cup har flicklagen gjort comeback efter många års frånvaro.

Spelarna är från 7 till 12 år.

Lagen kommer från hela Mellansverige.

Cupen arrangeras av IFK Hallsberg Fotboll, som är en sammanslagning av två klubbar.

Mer läsning

Annons