Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torp i Boo dokumenteras på studiecirkel i Hjortkvarn

Rötterna i Boo förenar ett 20-tal personer i en studiecirkel i Hjortkvarn. Sedan 2008 har de dokumenterat fakta om gårdar och torp i Boo, från både nu och då.

Annons
Studiegrupp. Varannan vecka träffas studiecirkeln i Hjortkvarn för att dokumentera fakta om gårdar och torp i Boo, och förstås vilka som bott där.Foto: Veronica Svensson

Hjortkvarn. En efter en trillar deltagarna i studiecirkeln in i Filadelfiakyrkan i Hjortkvarn. 15 personer blir det denna kväll, men i vanliga fall brukar de vara runt 20 som träffas varannan vecka.

– Alla har sina rötter här, men en del bor numer exempelvis i Örebro, Kopparberg och Närkesberg, berättar Kennert Allansson som leder studiecirkeln.

Dator och projektor förbereds med kartor och bilder, och dokumentation om torpen, de boende och årtal plockas fram. Vid den första träffen 2008, såg materialet lite annorlunda ut.

– Först hade vi bara en handritad karta som vi tog kort på, och sedan kopierade upp, säger Kennert.

Nu har de en handritad karta från 1875, en ”skogvaktarkarta” från 1939, samt Boo egendoms nuvarande skogskarta, allt via datorn. Den första träffen 2008 var på Glottra gård, och var tänkt som ett enda tillfälle.

– Vi var sugna på att prata gamla hus. Det finns så många som vet så mycket om vår hembygd, berättar Catharina Ingjald.

Intresset för torpen och gårdarna i Boo var så stort att en studiecirkel startades, denna gång i Filadelfiakyrkan i Hjortkvarn. Här han man fortsatt träffas varannan vecka sedan dess. Det pratas om alla torp som finns och har funnits på Boo egendom. Ett område på cirka 15 000 hektar.

– Vi har gått igenom gata för gata och gård för gård. Egentligen var vi runt redan i februari 2013, men vi antecknade bara några rader om varje. Nu har vi tagit ett varv till och dokumenterat mer, säger Kennert.

– Vi tar reda på allt vi kan, framför allt genom muntlig tradition, säger Stig Malteskog som jobbat som skogvaktare på egendomen i många år.

Årtal och släkter har den inbitne släktforskaren Birgitta Lantz, som numera bor i Skultorp utanför Skövde, hand om.

– Jag gick en kurs och sen var jag fast, säger hon och visar vad de fått fram om Brostugan som diskuterades förra gången.

– Morföräldrarna till den välkände örebrofotografen Signe Ståhl var de första som bodde i torpet. Det var roligt att hitta, för det kände jag inte till innan, säger hon.

Tanken är att cirkeln, som anordnas genom Boo hembygdsförening och Studieförbundet Vuxenskolan, ska bli ”klara” med faktainsamlingen under våren.

– Om vi nu någonsin blir det, tillägger Stig Malteskog.

Vad den gedigna dokumentationen, som gjorts i både text, inspelade ljudfiler och bild, kommer att användas till är inte helt klart. Men under somrarna finns den tillgänglig hos Boo hembygdsförening, och två gånger per år genomförs en torpvandring där skyltar med information sätts ut. Nästa är planerad till maj.

Koll. Birgitta Lantz, i blått, har koll på släktforskning och årtal. Catharina Ingjald och Stig Malteskog lyssnar.
Cirkelledare. Kennert Allansson leder studiecirkeln i Hjortkvarn om torp och gårdar i Boo.

Mer läsning

Annons