Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traditionen med kålsoppa på marknadsdagen lever kvar

Kålsoppa på marknadsdagen är en gammal tradition. Kålsoppa hos Ella är ett rent nöje.

Annons
Ella Jordan har bjudit alla sina bekanta på kålsoppa i snart 30 år. Sju kålhuvuden har hon gjort soppa på i år.

Sedan början av 80-talet har bordet dukats upp i Ella Jordans hus. Alla vänner är välkomna - alla 60...

– Det började med några vänner och sedan har det fyllts på, säger Ella när hon småspringer ut i förrådet och hämtar en laddning köttbullar till.

Klockan är strax efter ett på marknadsdagen och sin vana trogen har Ella öppet hus. Och vännerna kommer, en efter en hittar de sin väg in i köket där flera kastruller med kålsoppa står redo. Det spekuleras i om värdinnan kanske har ett hemligt recept på soppan eftersom den är så väldigt god.

– Nej, jag gör som vanligt. Att den är så god handlar om att man äter den tillsammans med så trevliga människor. Det är hemligheten, säger Ella som nu ställt ifrån sig köttbullarna och istället har en stor tårta i händerna.

För det räcker inte med varmrätt. Ett stort långbord med sju sorters hembakta kakor och ett antal olika tårtvarianter finns uppdukade för de gäster som kom tidigt och redan ätit upp maten. Det behövs lite rotation också eftersom alla sittplatser redan är fulla.

Förra året kom 49 personer, men redan nu är den siffran passerad med ett tiotal. Och gästerna bara fortsätter att strömma in.

Det är fullt hus vid soppserveringen. Långbordet i matrummet är lika välfyllt som det på altanen.
Ebba Lindén, 3 år, skulle väldigt gärna vilja ta med en av de små leksaksvalparna i ett av marknadsstånden hem. Om hon bara fick. Hon har visserligen en riktig hund hemma, men man kanske kan ha två..?
Systrarna Karin Hellmark och Ulla Borg gillar båda att sticka. Marknader är väldigt bra tillfällen att fylla på garnförråden eftersom man kan hitta både billiga och lite udda garner, berättar de.
Ibland kan det bli lite tröttsamt att gå på marknad. Hilda Antonsson väntar medan mormor och morfar tittar på saker i ett av de många marknadsstånden som ligger på vägen till de efterlängtade karusellerna.
Tyra Andersson tar ut svängarna ordentligt när hon åker karusellbil.
Ibland är det inte lika roligt som man först trodde. Shanelle Fransson tycker att karusellen är lite väl läskig när den sätter igång. Att Emma Hagberg och Indra Fransson gör sitt bästa för att trösta hjälper föga.

Mer läsning

Annons