Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikfarlig väg oroar

Trångt, skymd sikt och allt för höga hastigheter. Trafiksituationen på Ählbergsvägen oroar. I dag ska kommunen och Trafikverket träffas för att diskutera problemen.

Annons
Trots hastighetsbegränsning på 30 kilometer i timmen kör många bilister betydligt snabbare genom de trånga tunnlarna.

Under många år har trafiken mellan Hallsbergs norra och södra del under järnvägen varit ett orosmoln – Ählbergsvägen. Trots hastighetsbegränsning på 30 kilometer i timmen är det många bilister som passerar genom de tre trånga tunnlarna i betydligt högre fart. Problemet är känt sedan länge och har dessutom blivit större i och med att allt fler använder vägen – både bilister, cyklister och fotgängare.

– När sedan Posten finns på plats kommer det att bli ännu fler, säger Bengt-Olov Halldin som arbetar på Trafikverkets driftledningscentral och är fackombud för ST.

Han berättar att han ofta cyklar till arbetet på driftledningscentralen. Eftersom många bilister kör för fort, det är trångt i tunnlarna och sikten är begränsad kan trafiksituationen bli obehaglig.

– Man känner sig ganska liten när man går och cyklar genom tunnlarna, säger Bengt-Olov Halldin.

För att råda bot på problemet har han och kollegorna på driftledningscentralen föreslagit att kommunen ska placera ut någon form av farthinder på vägen. Dessutom föreslår de att vägen ska bli bättre upplyst.

Adina Lundberg, gatuingenjör i Hallsbergs kommun, berättar att hon är medveten om trafiksituationen på Ählbergsvägen. Men att det är problematiskt med farthinder eftersom utryckningsfordon måste kunna korsa Hallsberg på ett snabbt sätt.

– Det finns bara tre ställen där man kan korsa järnvägen i centrala Hallsberg. Utryckningsvägar måste vara framkomliga för ambulans och brandbil och här är det smalt och svårt att komma fram ändå, säger Adina Lundberg.

Hon poängterar att det stora problemet är att bilisterna inte följer hastighetsbegränsningen.

– Att hastigheten efterlevs är polisens uppgift.

I dag, tisdag, ska representanter från kommunen och från Trafikverkets driftledningscentral träffas för att diskutera problemet.

– Vi är inte främmande för en åtgärd, men det är svårt att bestämma vad, säger Adina Lundberg.

Mer läsning

Annons