Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trähantverk på Åkerby skola

SKÖLLERSTA. Årets utställning på Åkerby skola går i trähantverkets tecken. Jörgen Andersson visar upp samlingar av både trätavlor och vertyg under hela juli månad.

Annons
Ställer ut. Jörgen Andersson visar upp sin samling med trätavlor nu i juli i Åkerby skola.Bild: Lars-Ivar Jansson

Det började med en tavla med ett motiv ur en Elsa Beskow-saga för samlaren Jörgen Andersson från Lillkyrka.

– På baksidan av tavlan fanns en tidningsartikel om konstnären och det gjorde att jag blev intresserad, säger Jörgen Andersson.

Reliefer i trä

Konstnären hette Karl Levin Hollberg och arbetade som målare på Centralverkstäderna i Örebro under första hälften av 1900-talet. Nu har Jörgen flera tavlor av Hollberg, men även många andra som är gjorda i samma teknik, snidade i trä till en slags reliefer.

– Jag har samlat även på andra typer av föremål i perioder, men på senare år har det varit främst sådana här tavlor, men även verktyg för bearbetning av trä.

Skickligt smideDen andra delen av Jörgens utställning i den gamla skolan i Åkerby utgörs just av sådana verktyg, som hyvlar, stämjärn, sågar och annat som använts för att bearbeta trä.

– Förr i tiden kunde man ju gå till sin smed och beställa exakt den typ av verktyg man ville ha. Man måste beundra skickligheten i smidet, säger Jörgen Andersson.

Den som vill veta mer om trätavlorna och verktygen får en chans på torsdag, när Sköllersta hembygdsförening arrangerar den första av sommarens torsdagsträffar i Åkerby skola. Då berättar Jörgen Andersson om sina samlingar.

Under juli månad visas även en bildutställning om den smalspåriga järnvägens tid i den gamla skolan i Åkerby.

Mer läsning

Annons