Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Transit visas för andra kommuner

Det EU-finansierade arbetsmarknadsprojektet Transit som pågått i Sydnärke i tre år tid, ska nu spridas till andra kommuner, i och utanför länet.

Annons
Tommy Karlsson, Daniel Fält, Matias Ekstrand och Tobias Andersson tar en fredagsfika i nya lokalen i Rönneshytta.

SYDNÄRKE/ÖREBRO LÄN. – Vi har fått nya EU-pengar. Inte för att fortsätta projektet, men för att visa för andra hur vi gjort, berättar projektledaren Lars Rickardt.

Syftet har varit att hitta vägar för unga med funktionsnedsättning i övergången mellan skola och arbetsliv. Projektet har finansierats via medel från Europeiska socialfonden, och har bedömts som framgångsrikt, eftersom de flesta deltagarna gått vidare till jobb, praktik eller utbildning. Projektägare är den ideella stiftelsen Activa, som också drivit det numera permanentade projektet Jobb i sikte i Örebro.

– Under ett år kommer vi att visa metoderna som Transit och Jobb i Sikte har använt och stötta andra kommuner med att använda liknande metoder, säger Lars Rickardt.

Den 29 januari är ett första tillfälle då representanter från länets kommuner är inbjudna till en konferens om Transit och Jobb i sikte.

Tre delar kommer att spridas.

– Först metoden OCN, som är en förkortning för Open College Network. Den används för att säkerställa och erkänna det lärande som sker utanför det formella systemet.

Praktiskt kan det innebära att man i skolan dokumenterar färdigheter som exempelvis däckbyte eller kundbemötande. Genom nära kontakt med vad arbetsmarknaden efterfrågar, anpassas praktik utifrån arbetsmarknadens behov. Det blir ett komplement till ordinarie betyg som eleverna får i skolan.

– Vi berättar bland annat om Alléskolans arbete med OCN som är unikt och förtjänar att uppmärksammas.

Sedan presenteras Transits utlandspraktik.

– Vi samarbetar med utländska organisationer, och ett trettiotal av våra deltagare har gjort fyra veckors praktik i Tyskland, Irland eller Italien. För många har det varit ett stort steg att på egen hand åka utomlands. Det ger en formell merit, men framför allt växer man i tron på sin egen förmåga. Vi har skapat en modell som möjliggör utlandspraktik också för vår målgrupp.

Transits tredje del är multikompetenta team.

– I teamen ingår representanter från olika myndigheter som har kontakt med eleverna. Exempelvis skolan, kommunen, försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Under sista året på gymnasiet görs en planering för varje elev om vad som ska hända efter gymnasiet, säger Lars Rickardt.

Teamet släpper inte taget om deltagaren innan den kommit vidare och minimerar risken att unga med funktionsnedsättningar hamnar ”mellan stolarna” i kontakten med myndigheterna.

Örebro län tillhör region Östra Mellansverige, där också Västerås och Eskilstuna ingår. Därför ska Transit även presenteras i de kommunerna.

Parallellt pågår arbetet med att skapa en fortsättning på projektet i Sydnärke.

Mer läsning

Annons