Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre vill starta hem för flyktingbarn

Tre aktörer har lämnat in anbud för att ta hand om de ensamkommande barnen som Hallsbergs kommun är tilldelad. Tanken att ordna ett eget boende har fortfarande inte gått till sig.

Annons

Sista dagen för att lämna in anbud har passerat. Sammanlagt är det tre intressenter som är villiga att erbjuda husrum till Hallsbergs flyktingbarn, i år elva till antalet.

– Vi sätter nu igång att värdera anbuden. Det bör vara klart inom några veckor, säger Håkan Andersson, områdeschef för individ- och familjeomsorgen i kommunen.

Vilka som har sökt kan han inte avslöja, det medges inte i anbudsförfarandet. Så om flyktingbarnen får ett hem i Hallsbergs omnejd eller i en helt annan del av landet går ännu inte att säga.

– Som vi sagt tidigare vill vi egentligen öppna ett eget boende. Men vi har inga lämpliga lokaler. Det är därför vi har gjort en upphandling, förklarar Andersson.

Lutar ni er tillbaka med den lösningen då?

– Nej, det gör vi inte. Men den ger oss tid att planera i lugn och ro, och undersöka förutsättningarna för ett boende i kommunal regi. I dagsläget har vi ingen realistisk lösning.

Ett privat företag ska starta boende för ensamkommande barn i Pålsboda. Företaget kan, men inte Hallsbergs kommun. Varför?

– Om kommunen ska öppna ett boende behöver det vara med åtminstone 15 platser. I läkarvillan i Pålsboda ryms sju, säger Andersson och fortsätter:

– Det har aldrig varit aktuellt att kommunen skulle öppna boende där, den frågan har inte funnits. Det är ju ett privat företag som har tagit direktkontakt med ägaren till läkarvillan.

Hur många ensamkommande barn en kommun väntas ta emot räknas ut av Migrationsverket. Antalet kan svänga snabbt.

– Vi var tilldelade sex barn i fjol. För 2015 har Migrationsverket ökat antalet till kommunerna och för Hallsberg är det elva som gäller nu.

Fördelningstalen i övriga Sydnärke är: Kumla 14, Askersund 10, Lekeberg 9 och Laxå 4. De kommuner som tar emot barnen och ungdomarna bär ansvaret för deras boende och omsorg, och får ersättning av staten.

Kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) har vid olika tillfällen fått frågan varför Hallsberg inte bygger ett nytt boende. Han har förklarat att frågan som sådan är viktig, men att läget behöver bli stabilare innan kommunen tar en sådan investering.

– Situationen är väldigt osäker. Ska vi ha plats för tio barn, eller 20, om vi bygger? Det här är ingen enkel sak att lösa, sade Svahn till NA i januari.

Innan Hallsberg blev tvungna att gå ut med anbud köpte man sina platser i Laxå. De barn som redan har en placering där får bo kvar, och behöver inte flytta till aktören som vinner anbudet i Hallsberg.

Mer läsning

Annons