Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tsunamin fick Soffie att byta liv

Soffie Modin var nära att dö i tsunamin. Efteråt har hon förändrats, blivit mer noga med att prioritera det som är roligt, i stället för bara måsten.

Annons
Soffie i Ko Sumai, Thailand, i mars 2014, tillsammans med sonen Neo, 3 år.

Ann-Sofie ”Soffie” Modin väntar sitt andra barn när som helst. Numera är hon omgift och bor med sin familj i Skåne. Hon har ett eget företag, Svenska djurapoteket, där hon säljer kosttillskott för hundar och katter. Tidigare bodde hon i Hallsberg, var designer, arbetade på Röhnisch och var tillsammans med Magnus Tunell som hon åkte till Thailand med julen 2004. Med var också Magnus bror Fredrik och en kompis till dem. Fredrik dog i tsunamin, Magnus och Soffie blev svårt skadade.

Själva tsunamin minns hon som ett inferno av sand, lera, grus och skräp.

– Jag upplevde det inte som vatten. Jag blev ivägdragen av något och när jag försökte andas fylldes munnen av sand.

Soffie och Magnus var i den bungalow de hyrde på stranden. Hela huset följde med i jättevågen, bara bottenplattan blev kvar. Ljudet som Soffie först inte kunde lokalisera, det som lät som dova dunkar, var saker som slog in i hennes kropp. Hon följde med allt skräp in i en generatorsbyggnad. Där fastnade hon, med en planka som stack rakt in i magen och ljumsken. Hur länge hon låg där är osäkert. Kanske var det tre timmar. Engelsmannen som satt fast en bit under henne dog. Att Soffie klarade sig är svårt att förstå. Just där hon var överlevde bara ett par personer, hundratals andra omkom.

Väl tillbaka i Sverige försökte Soffie och Magnus komma tillbaka till vardagen. De bodde på samma gård som Magnus föräldrar, som sörjde en son som dog samtidigt som de var glada och tacksamma för att Magnus och Soffie överlevt. Tsunamin fanns alltid med, den kretsades kring allt som hände på gården – och livet blev inte som vanligt igen.

– Jag upptäckte att jag tänkte på tsunamin varje dag. Till slut var jag tvungen att få det ur systemet, säger Soffie. Jag gick till en kurator och fick berätta allt upp och ned. Det hjälpte ganska mycket.

Men samtidigt förändrades hon. Tyckte inte jobbet och alla måsten var lika viktigt längre.

– Magnus ville mer tillbaka till det vanliga men vi prioriterade olika. Jag tänkte mer att det gäller att passa på, man kan dö i morgon. Jag ville prioritera det roliga.

Hundar är Soffies stora intresse och hon började satsa mer på sin hobby, startade sedan företag. 2009 separerade hon och Magnus.

– Det är svårt att säga om det var på grund av tsunamin. Kanske var det det tragiska som delade oss, kanske hade vi hamnat där ändå. Hur det än är så lever jag i dag ett helt annat liv.

Mer läsning

Annons