Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptäckarhuset får bättre utemiljö

Childrens upptäckarhuset ska flytta från den gamla brandstationen till före detta Sörängens förskola. Efter påskhelgen börjar flytten.

Annons
Gillar Childrens. Tage och Astrid Eriksson från Örebro gillar Childrens upptäckarhuset och åker hit då och då. Foto: Katarina Hanslep

Hallsberg. Det har gått snabbt från beslut till handling. Personalen på Childrens informerades för tre veckor sedan, och nyligen har alla grannar i Sörängen fått information om flytten.

– Vi tror det kommer att bli bra. Lokalerna vid Sörängen är redan anpassade för barn, och utemiljön är ännu bättre än här. Dessutom är det enklare att till exempel ha utomhuskafé på somrarna, säger Marie Hjalmarsson, som är arbetsledare på Childrens.

Childrens upptäckarhuset är ett av Hallsbergs viktigaste besöksmål och har utsetts att ingå i turistsatsningen Swedish Welcome.

– Det är en statlig satsning om kvalitetssäkring för turism där Örebroregionen just gått med, säger Marie Hjalmarsson. Tio besöksmål i regionen har valts ut för att ingå. Projektet handlar om marknadsföring och utveckling av verksamheten sett ur gästperspektiv, och det är en bra möjlighet för oss.

Childrens har ett samhällspedagogiskt mål. Hit kan man komma för att leka och ha kul, samtidigt som man tar till sig grundläggande kunskaper om livet och samhället. ”Lek livet” är en passande beskrivning.

Samtidigt är Childrens Upptäckarhuset ett socialt företag som hjälper människor tillbaka in i arbetslivet, och tar emot praktikanter. Det drivs genom en ekonomisk förening bestående av Stiftelsen Activa, Hallsbergs kommun och Hallsbergs Röda Kors-krets.

På långfredagens eftermiddag är familjen Eriksson från Örebro här. Barnen Astrid och Tage Eriksson håller just på att fiska upp fiskar ur den långa slangrännan som är kvar från den gamla brandstationen.

– Vi brukar åka hit då och då och tycker det är ett jättebra utflyktsmål. Flytten kan nog göra Childrens ännu bättre, säger Tage och Astrids mamma Eva Eriksson.

Valet av lokal för nya Childrens är resultatet av flera månaders arbete.

– Från början hade vi ambitionen att flytta Childrens till nya Familjens hus i Västra skolan, men när det inte gick att kombinera med de övriga verksamheterna fick vi se oss om efter andra lösningar, säger Andreas Svahn (S), Hallsbergs kommuns kommunalråd.

Sörängens förskola har stått tom sedan augusti förra året då Hallsbergs förskolor flyttades till Kompassen. Tanken var att huset skulle säljas, men nu väljer man att flytta Childrens dit istället. Det blir en flytt på cirka 800 meter. I gamla brandstationen bereds nu plats för en ny fritidsgård och Kulturskolan.

Childrens Upptäckarhuset är öppet idag, söndag och måndag. Alla som kommer på besök klädda som påskfigurer får en fribiljett till nya Childrens Upptäckarhuset, som öppnar till sommaren igen.

Gammal brandstation. Idag ligger Childrens upptäckarhuset i den gamla brandstationen.
Hit, till gamla Sörängens förskola ska Childrens flytta.

Mer läsning

Annons