Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urspårad vagn i Hallsbergkostade 2,4 miljoner

Green Cargo behöver fortbilda sina rangeroperatörer.
Det slår Banverket fast efter en incident där en urspårad vagn i Hallsberg orsakat skador för 2,4 miljoner kronor.

Annons

Den 16 januari flyttades fyra vagnar på rangerbangården i Hallsberg. De flyttades genom att de fick rulla på spåret av sin egen tyngd - avsevärda 320 ton. Inte förrän dagen därpå upptäcktes att de kört på en liten lätt vagn på spåret.

Den påkörda vagnen spårade ur med ena hjulaxeln, hade fortsatt rulla 550 meter och orsakat stora skador på spåret.

Enligt Banverkets utredning är det järnverksföretaget Green Cargo som har brustit. Det är inga fel på anläggningen -  larm om att vagnarna stod för nära hade kommit in till rangeroperatören, men inte tolkats på rätt sätt.

Banverkets utredning är underlag för skaderegleringen. Dessutom föreslår Banverket, som numera ingår i Trafikverket, att Green Cargo ska gå igenom ”Driftinstruktion för rangeroperatörer Hallsbergs rangerbangård" på arbetsplatsträffar och repetitionsutbildningar.

På Green Cargo tycker man inte att händelsen har varit helt lätt att utreda, dels med tanke på att det skedde en lördag strax före stängning och under svåra vinterförhållanden.

- Det hela leds från rangertornet, men påkörningen skedde 250 meter bort vilket man inte riktigt ser från tornet, säger Håkan Sjöström, säkerhetschef på Green Cargo.

Men det inträffade kommer att tas upp i kvalitetsarbetet och på internutbildningar som ett exempel.

Vem som ska stå för de 2,4 miljonerna är inte klarlagt.

- Primärt är det Trafikverket, men om det bedöms att vi varit medvållande kan vi få stå för en del. Men det är inte klart hur kostnaderna fördelas än, säger Håkan Sjöström.

Mer läsning

Annons