Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning i nära kontakt med företag

Det nya ekonomiprogrammet på Alléskolan ska knyta en tät kontakt med lokala företag, och ge en mer praktisk bild av hur jobbet som ekonom är. Några av de elever som gått där sedan i höstas, är nöjda hittills.

Annons
Juridik och ekonomi. Carl Molin, Dragan Topic, Hanna Kling och Jenny Larsson går nya ekonomiprogrammet på Alléskolan, och lär sig förutom företagsekonomi, också att hantera lagboken.

Carl Molin från Askersund, Jenny Larsson från Laxå, Dragan Topic från Kumla och Hanna Kling från Hallsberg går första året på ekonomiprogrammet.

– Jag tror jag kommer att ha nytta av det jag lär mig här i framtiden. Och så är det roligt att kunna spela fotboll på skoltid, säger Jenny Larsson som också går Alléskolans idrottsprofil.

Undervisningen är praktiskt inriktad på företagsekonomi redan från första året, och eleverna har ett hemklassrum där de har egna datorer och förvarar sina böcker och studiematerial.

– Lärarna här är engagerade och inriktade och man får mycket hjälp, säger Dragan Topic. Han kombinerar studierna med hemspråksundervisning, och ser en fördel med att all undervisning sker på samma skola. En annan fördel är att klassen ofta samarbetar med ekonomklasserna i tvåan och trean.

Ekonomi från start

I höstas startade ett helt nytt ekonomiprogram, där man studerar ekonomi redan från första året. Tidigare har ekonomiprogrammet varit en inriktning på samhällsvetenskapliga programmet. Nytt är också att eleverna kan välja att studera juridik.

– Vi lär oss hur lagboken är uppbyggd, berättar Hanna Kling. Det är inte alltid lätt, till exempel är språket ibland svårt att förstå.

Ett exempel på uppgift inom juridiken är att eleverna fått leta upp lagrum utifrån olika rättsfall. Eleverna jobbar också praktiskt med att samla in pengar till resor. I vår ska en resa göras till Rom.

– Vi har sålt lotter, stått på marknader och tagit upp beställningar på olika varor, och det har gått bra, säger Carl Molin.

Jobbar nära företag

Utbildningen jobbar nära företag, berättar klassens mentor Tobias Karlsson.

– För några veckor sedan ordnade vi en temadag, där vi bjöd in representanter från företagen ÖSK fotboll, Hallbo och Hallsbergsterminalen. Deras representanter föreläste om företagen och hur det är att jobba med ekonomi. Tanken är att behålla kontakten med dessa företag och även hitta nya kontakter.

Alléskolan ska inom kort fatta beslut om att bli certifierade för att utfärda diplom till gymnasieekonomer. 115 skolor i Sverige har i dag certifikatet som utfärdas av företaget Cesab, och som ställer särskilda krav på elever och utbildning.

– Vi vill också hitta företag som kan erbjuda praktik med inriktning på ekonomi, eller fadderföretag som eleverna kan följa under sin studietid, säger Tobias Karlsson.

Mer läsning

Annons